Zupa pomidorowa z warzywami

Dzisiaj taka inna nieco zupa pomidorowa. Czasami robię odskocznie od standardów, aby tylko się przekonać, czy warto. Aby zobaczyć jak smakuje w ten sposób zrobiona czy podana. Jak zrobić, aby tym razem zaskoczyć domowników, którzy patrzą i pytają – co to za zupa? Nie wiem czym bardziej są zaskoczeni – zupą samą w sobie, czy odpowiedzią na zadane pytanie, którą tym razem był jeden, acz trściwy wyraz – pomidorowa.
No tak, już nie opowiadałam, że zgarnęłam do niej resztki papryki marynowanej, bo że sok pomidorowy to nic dziwnego. Zresztą sok i tak bym wypiła, bo bardzo lubię. I nie była go końcówka, żeby nie powiedzieć, że jeszcze zostało. No dobra. Soku zostało mnóstwo, bo został dopiero co otwarty. Specjalnie do tej zupy ;).
Tak poważnie to trochę przeliczyłam się czasowo. Myślałam, że szybko zrobię, ale okazało się, że jest to niemożliwe. Bo trzeba było najpierw ugotować rosołek, by nim potem zalać resztę. Reszta rzeczywiście idzie szybko. Jednak smak wart tego zachodu. Zupa jest bardzo smaczna, a ponieważ upiekłam świeżuteńki chleb, więc było czym ją przegryzać. Jest to o tyle dziwne, że pomidorowej nigdy z chlebem nie jadamy… Ale chleb tak nam pachniał, że się nie dało inaczej.
Wracając do papryki. Jeśli mamy robioną przez siebie, a wiadomo, że taka najlepsza – wziąć jej mniej więcej tyle, aby po sklejeniu dało nam to 1 strąk. Będzie to o tyle prostsze, że wiemy na ile ją dzielimy przed marynowaniem. Jeśli papryka będzie kupna, to tak mniej więcej wyobrażamy sobie, że tu strąk się kończy…

Zupa pomidorowa z warzywami

1 ćwiartka tylna kurczaka,
2 liście laurowe,
2 ziela angielskie,
sól, ewentualnie vegeta,
2 nieduże cebule,
3 ząbki czosnku,
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
3 łyżki oliwy,
3 ziemniaki,
300 ml soku pomidorowego,
1 marynowana papryka (chodzi o 1 strąk w kawałkach),
pieprz,
posiekana natka pietruszki.

Mięso umyć, zalać 2 litrami zimnej wody, dodać 1 liść laurowy, ziele angielskie i sól (ewentualnie vegetę). Zagotować, przykryć częściowo i zmniejszyć ogień. Całość powinna lekko bulgotać. Gotować 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć mięso a bulion przecedzić. Usunąć z mięsa skórę i kości i porwać na kawałki
Obrać warzywa. Z papryki jeśli się da ściągnąć skórkę. Cebulę pokroić w małą kostkę dodać do niej wyciśnięty czosnek. Marchewkę pokroić w plasterki, pietruszkę w niedużą kostkę. Ziemniaki pokroić w plasterki lub jeszcze lepiej w sporą kostkę.
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, po czym delikatnie zeszklić mieszając bez rumienienia. Dodać marchewkę i pietruszkę. Smażyć mieszając około 2 minuty. Wlać bulion i zagotować. Dodać liść laurowy i ziemniaki. Gotować około 10-15 minut. Ziemniaki powinny zmięknąć. Wlać sok pomidorowy, dodać mięso, doprawić solą i pieprzem i gotować 5 minut. Zupę podawać posypaną natką. Nie zapomnieć!!! (Została na desce).

 

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *