Zupa ogórkowa

Zamykam oczy i się dzielę. Zamykam oczy, bowiem… ja trochę nie widzę sensu dzielenia się tak podstawowymi rzeczami jak zupa ogórkowa, czy pomidorowa. No chyba, że pomidorowa jest zupełnie inna od standardów… ale w przypadku ogórkowej nie zdarzyło mi się czegoś „nawymyślać”. Robię ją od zawsze i jedyne zaskoczenie, które przeżyłam to to, że moja połówka mająca wstręt do zup, a największy do rosołu – ten nic nie pobije… Na drugim miejscu była ogórkowa. Jakieś historie rodzinno-kolonijne… i co tu zrobić, aby móc dla wszystkich tę zupę zrobić. No cóż. Odkąd pamiętam, to niczego w niej nie zmieniałam. Można czasami gdy mam pietruszkę w domu to dodaję niedużą, ale się nie przejmuję gdy jej nie mam. I nie dodaję po prostu. Bo marchew i seler zawsze jest. I taką tę zupę robiłam, aż nagle Połówka z talerzem w drzwiach pokoju. W talerzu ogórkowa… Nie dość, że zjedzona, to jeszcze z dolewką. Bo jest naprawdę dobra.
Dokładka to nic. Kiedyś była o nią prośba. Osobista prośba. Dlaczego takie rzeczy pamiętam? Bo trzeba znać tę zaciekłość w niejedzeniu zup. Ale sam stwierdził niedawno, że on bardzo lubi zupy. Nawet chyba w tym momencie jest w stanie zaryzykować, że prócz rosołu to wszystkie. Pod jednym warunkiem – musi być domowa. Ciężki to przypadek, ale cieszę się, że ogórkowa już jest lubiana. Zastanawiałam się jedynie nad jedną rzeczą – czymże ona się różni od innych? Pytając więc… delikatnie – bo to trochę głupio… chyba wiem. Myślałam, że każdy tak robi, ale nie. Więc może ktoś się skusi i spróbuje? Po prostu poddusić ogórki na maśle :).
Czy jest sens? Połówka mówi, że duży…

Zupa ogórkowa

1 kostka bulionu cielęcego,
1 kostka bulionu drobiowego,
1 duża marchewka,
1 kawałek selera,
4 średnie ziemniaki,
1 liść laurowy,
1 ziele angielskie,
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego (niekoniecznie),
3 dag masła,
20 dag ogórków kiszonych (4 średnie sztuki) – najlepiej własnych,
100 ml wody spod ogórków kiszonych,
100 ml kwaśnej śmietany,
1 łyżka mąki.

Do garnka wlać 1,5 l wody, dodać kostki bulionowe, obrane i pokrojone warzywa, listek laurowy, ziele angielskie i czosnek niedźwiedzi. Warzywa pokroić jak nam się podoba, ja z reguły marchewkę kroję na półplasterki, seler w cieniutkie i krótkie słupki a ziemniaki w niedużą kostkę. Całość doprowadzić do wrzenia na dość dużym ogniu, zmniejszyć ogień i gotować ok. 25 minut.
W tym czasie zetrzeć ogórki razem ze skórką na dużych oczkach tarki. Rozgrzać delikatnie masło na patelni lub w rondelku, wrzucić ogórki i dusić na niedużym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając dosyć często. Ogórki mają delikatnie odparować jedynie, choć wcale nie zupełnie. Zmiękną w tym czasie i nabiorą delikatności.
Gdy minie czas gotowania – chodzi o to, aby warzywa były miękkie – wrzucić do zupy ogórki i wlać wodę z ogórków. Zagotować. Mąkę wymieszać dokładnie ze śmietaną, zahartować 1-2 chochelkami zupy i dokładnie wymieszać. Wlać do całej reszty. Gotować 1 minutę, doprawić w razie potrzeby i podawać.

 

Ewa

 

  • dodano: 28 lipca 2014 18:55

    ogórki koniecznie duszone na masełku, cała tajemnica ogórkowej, tak robiła moja babcia i mama, tak ja robię:)

    autor amber

  • dodano: 19 października 2012 8:30

    No to tutaj się różnimy bardzo. Żółtko dodaję do sosu cytrynowego – świetnie się sprawdza i delikatnie zagęszcza. Zupę wolę ze śmietaną. Natomiast co do koperku, który owszem bardzo lubię w zupie koperkowej, to do mocnej w smaku ogórkowej mocnego w smaku koperku nie używam. To moja podstawa. Świat byłby nudny, gdyby każdy miał te same…

    autor Ewa

  • dodano: 18 października 2012 9:13

    Ja jeśli nie mam śmietany to zabieram zupę żółtkiem z jajka. postępuje identycznie jak ze śmietana. Można powiedzieć że hartuje jajko. I koniecznie dodaje koper do tej zupy. To jak dla mnie podstawa w ogórkowej.

    autor kucharka od siedmiu boleści

  • dodano: 20 lipca 2012 11:24

    Wspaniale 🙂

    autor Kimberly

    blog: http://www.e-tabletki-odchudzajace.pl

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *