Zupa Krem z Pieczonej Papryki i Pomidorów

Zupa Krem z Pieczonej Papryki i Pomidorów

12 Sierpnia 2018 o 17:30

   Znowu zapraszam Was na kremową wersję zupy – tym razem pomidorówki. W zasadzie to sama nie wiem, czy zupa ta jest bardziej pomidorowa, czy też bardziej paprykowa. Szczerze się przyznam, że w gruncie rzeczy możemy sami zdecydować, czy wolimy dominację smaku paprykowego lub pomidorowego, zamieniając wagowo ilość tych dwóch podstawowych składników. Obie wersje są fantastyczne, kolorystycznie specjalnie różnić się nie będą, czas wykonania będzie ten sam, a tylko w zależności od naszej zachcianki, lub tak jak u mnie – ilości warzyw w danej chwili – przygotujemy coś, co zachwyci niemal każdego. W każdym razie mam taką nadzieję.

   Obecna pora roku na tę zupę jest idealna. Soczysta, słodka papryka w fajnej cenie oraz dojrzałe i pachnące pomidory zostawiają w niej to co mają najlepszego. Dodatkowo wstępne ich pieczenie wzmacnia zdecydowanie smak i zapach gotowego dania. Całość niezwykle prosta. Składniki wszędzie dostępne. A krem, jak to krem… specjalnego namaszczenia nie potrzebuje. I tylko pozostają nasze chęci. Być może po to, aby usłyszeć od swoich bliskich (wciąż jeszcze za każdym razem), że zupa jest „naprawdę” wspaniała.

   Może jeszcze jedna mała uwaga, dotycząca samego podania. Polecam posypać świeżą bazylią. Żadne inne ziółko nie zgrywa się tak pysznie z resztą. Nie tylko kolorystycznie. Pięknie wyglądają duże liście pokrojone w chiffonade, lecz musicie mi uwierzyć na słowo. Niestety ale duże listki „wyszły”, więc pozostało mi oberwać malutkie, których nie było sensu kroić. I takie uwieczniłam na zdjęciach. A w gruncie rzeczy im dłużej się im przyglądam, tym bardziej mi się podobają.

 

Zupa Krem z Pieczonej Papryki i Pomidorów

50 dag czerwonej papryki,
70 dag dojrzałych pomidorów,
3 łyżki oliwy,
2 cebule w łupinach,
4 ząbki czosnku w łupinach,
600 ml bulionu drobiowego lub warzywnego,
sól, pieprz,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
świeża bazylia.

 

   Nagrzać piekarnik do 200°C. Blachę z piekarnika wyłożyć folią aluminiową i posmarować łyżką oliwy. Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Papryki i cebule pokroić wzdłuż na ćwiartki, papryki oczyścić z nasion i powięzi. Pomidory przekroić na pół. Z czosnkiem nic nie robić. Całość rozłożyć na blasze stroną przekrojoną do dołu, skropić resztą oliwy (doskonale sprawdza się oliwa w spryskiwaczu) i wsadzić do piekarnika. Piec 30 minut. Skórka na paprykach powinna czernieć.

   Wyjąć blachę z upieczonymi warzywami i odstawić na 10 minut, aby przestygły. Usunąć skórki i łupiny – nie będzie sprawiało to żadnego problemu – po czym systematycznie wrzucać do miski blendera, dodając ewentualne resztki soku spod pieczenia. Zmiksować na gładkie purée.
Przelać mieszankę do rondla, dodać bulion i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2, góra 3 minuty, i doprawić do smaku solą i pieprzem. Rozlać do talerzy lub miseczek, ozdobić kleksem śmietany i listkami bazylii.

   Chcąc uzyskać smak bardziej paprykowy, polecam dać 70 dag papryki i 50 dag pomidorów.

 

 

 

 

Postanowiłam zgłosić przepis do konkursu „Warzywa psiankowate 2018!”. Jakby nie patrzeć, to nasze ulubione warzywa :). Osobiście bardzo dziękuję za zaproszenie, sama zapraszając na „Durszlak” wszystkich głodnych pysznych wrażeń.


Warzywa psiankowate 2018

Ewa

  • 9
  •  
  • 11
  •  
  •  
  •  
    20
    Udostępnienia


3 thoughts on “Zupa Krem z Pieczonej Papryki i Pomidorów”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *