Włoska minestra z pęczakiem

Zupami rzadko się dzielę, bo i proste to to, i każdy ma w najmniejszym paluszku na nie przepis. Proste, rozgrzewające, lekkie lub sycące, i niemal zawsze szybkie. Inna sprawa, że chcąc się podzielić konkretnym przepisem ciężko jest rzucać „potrzebujemy seler, ziemniaki, kaszę…” wypadałoby uściślić te składniki. Ile to już razy mówiłam sobie, że zważę ten seler, te ziemniaki, tę kaszę. Bo to co wydaje się „na oko” mnie, niekoniecznie u kogoś innego znaczy to samo. A ilość ziemniaków w sensie sztuk, też konkretna nie jest. Bo ziemniaki bywają mniejsze i większe… No to się zabrałam tym razem, zważyłam, zanotowałam i mam ściągę do własnej zupy. Jest dobrze.
Zupę tę można wzbogacić – ta podana była w piątek, a ja staram się w piątki tradycyjnie serwować dania jarskie. Nie ma w niej więc tego co bardzo lubię, ale bez czego zupa i tak jest super – boczek wędzony. Warto też w okresie letnim i wczesnojesiennym dodać świeże pomidory, które nadadzą zupie i kolorowego akcentu, i lekkiego słodkiego posmaku pomidorów.
Coś na temat konkretnie? Niewiele jest tu do mówienia, bo całość naprawdę jest szalenie prosta. Jedyna uwaga to ta, że zupa należy do tych gęstych – dzięki sporej ilości kaszy. Ale o to chodzi. Można w razie czego dolać odrobinę bulionu nawet po ugotowaniu całości. Lub nawet wody, gdy już go nie mamy… Włoskiego akcentu dodaje też dobrej jakości oliwa, którą zupa jest polana na talerzu. Naprawdę warto zrobić. Życzę wczucia się w ten aromat i smak. Życzę po prostu smacznego.

 

minestra z peczakiem (9).JPG

Włoska minestra z pęczakiem

1 średnia cebula,
1 duża marchew,
10 dag selera,
20 dag pęczaku (1 szklanka),
2 l gorącego bulionu warzywnego,
30 dag ziemniaków,
25 dag oczyszczonej kapusty włoskiej,
1 liść laurowy,
oliwa extra vierge,
sól, pieprz.

Ewentualnie dodatkowo:
15 dag wędzonego boczku,
2 duże dojrzałe mięsiste pomidory.

Obrać cebulę, marchewkę i selera. Cebulę drobno posiekać, marchew i seler pokroić w niedużą kostkę. W dużym rondlu rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić warzywa i smażyć na delikatnym ogniu przez 5 minut mieszając, aż cebula zmięknie. Jeśli użyjemy boczku, to należy go pokroić w kostkę lub krótkie słupki i smażyć razem z warzywami.
Dodać opłukany pęczak i ewentualnie obrane i pokrojone w dużą kostkę pomidory. Smażyć jeszcze kilka minut i wlać 1 l gorącego bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 25 minut.

 

minestra z peczakiem (6).JPG

W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. Kapustę umyć, oczyścić z grubych części i pokroić najpierw w paski, potem w kostkę. Lub jak nam wygodniej, ale na nieduże kawałki. Dodać do rondla razem z liściem laurowym, zalać resztą bulionu i gotować jeszcze 15 minut – ziemniaki powinny w tym czasie zmięknąć. Jeśli tak nie jest… gotować kilka minut dłużej. Spróbować i ewentualnie doprawić solą.
Zupę rozlać na talerze, skropić odrobiną oliwy – mniej więcej łyżeczką każdą porcję – i oprószyć pieprzem. Do zupy bardzo pasuje świeży chleb.

 

minestra z peczakiem (16).JPG

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *