Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami

Powoli kończą się stare ziemniaki, a niestety takie do zapiekanki będą potrzebne. Że post tak późno… no może w tym i trochę mojej winy, bo na pewne rzeczy mogłam się zdecydować nieco wcześniej. I wpisać. Przepis czeka od kilku dobrych miesięcy, i przez ten czas często był wykorzystywany. Powód zwykły – jej smak. W rzeczy samej smak pomidorów w tym czasie może być problematyczny, niemniej jednak warto kupić, poczekać aż dojrzeją i zużyć. Nie czekając na okres powakacyjny, bo naprawdę szkoda czasu.
Zapiekanka myślę, że wyjdzie zawsze i każdemu. No bo nie ma co w niej zepsuć. Pod jednym wszakże warunkiem – trzeba kupić odpowiednie ziemniaki. Czyli po prostu mączyste. O żółtym miąższu, choć skórka może być czerwona. Taka mądra jestem, bo użyłam właśnie pyrów o pięknej nazwie „Rosa Gold”. Potem… gdy ich zabrakło w okolicznym sklepie w ruch poszły zwykłe, o nieznanej mi nazwie, bowiem te nie były podpisane.
Myślę, że wielu się spodoba. Zwykła zapiekanka. Heh… zapiekana na zwykłej, dużej blasze z piekarnika. Przykryta zwykłym słodkawym żółtym serem w plasterkach. Ze wszystkim co mamy z reguły pod ręką. Nic skomplikowanego, nic specjalnie kosztownego, i tylko… trzeba się będzie naciachać. Ale to przecież sama frajda.

 

zapiekanka ziemniaczana z pomidorem(16).JPG

 

Zapiekanka ziemniaczana z pomidorami

 

1 kg mączystych ziemniaków,
25 dag boczku,
3 pomidory,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego świeżego oregano (lub 1 łyżeczka suszonego)
suszony czosnek (młynek),
sól, pieprz,
25 dag sera królewskiego lub ementalera w plasterkach,
tłuszcz do blachy.

 

Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na dużą patelnię z grubym dnem. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w cieniutkie plasterki, po czym osuszyć papierowym ręcznikiem. Nagrzać piekarnik do 200˚C. Blachę będącą w zestawie piekarnika natłuścić.
Patelnię z boczkiem postawić na średnim ogniu i podsmażyć mieszając do momentu, aż bardzo delikatnie się zrumieni. Do boczku – na wytopiony tłuszcz – wrzucić ziemniaki. Smażyć 10 minut, mieszając od czasu do czasu, czyli przerzucając spodnią warstwę na wierzch.

 

zapiekanka ziemniaczana z pomidorem(2).JPG

W tym czasie umyć i osuszyć pomidory. Pokroić w plastry grubości 5-6 mm. Dodać do boczku i ziemniaków, delikatnie wymieszać i wyłożyć na blachę. Poświęcić jeszcze chwilkę czasu na wyrównanie powierzchni. Posypać mielonym czosnkiem, natką pietruszki i oregano. Nie zaszkodzi prócz świeżego dodać odrobiny suszonego, które zupełnie inaczej pachnie. Oprószyć solą i pieprzem. Na wierzchu rozłożyć plasterki sera.
Wsadzić blachę do piekarnika i piec 25 minut. Wyjąć, pokroić na porcje i za pomocą łopatki przełożyć na talerze. Zapiekankę podawać gorącą.

 

zapiekanka ziemniaczana z pomidorem(14).JPG

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *