Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem

Kilka dni „odwilży” zaowocowało pyszną zapiekanką. Bezstresowo podeszłam do sprawy – bo i pyszne ziemniaki właśnie dostałam, i boczek przedniej jakości w fajnym kawałku… A grzyby sama sobie nazbierałam późną jesienią i zamrożone skończyłam wykorzystywać. Bardzo się takie przydają, choć chciałam zaznaczyć, że świeże są dużo lepsze. Ich rodzaj zależy od naszego chciejstwa. Ja miałam tym razem jedynie podgrzybki, ale nikt nam nie zabroni wykorzystać borowików, kurek czy kozaków. Oczywiście może być też i mieszanka naszych ulubionych, niekoniecznie też przez nas samych zebranych grzybów.
Inna sprawa to użyte ziemniaki. Do tego podchodzę jednak bardzo poważnie. Im smaczniejsze ziemniaki – tym smaczniejsze danie. Preferuję mączyste, i takich do zapiekanek używam. Wielkość tutaj nie ma specjalnego znaczenia, choć warto użyć w miarę równych. Oczywiście im mniejsze ziemniaki, tym więcej będziemy mieli do krojenia… Warto to wziąć pod uwagę.
Kiedyś obiecałam, że podzielę się przepisami na różne zapiekanki z ziemniaków, no więc z poślizgiem, ale nadszedł czas na kolejną. Na kolejną ulubioną. Bo nie da się ukryć, że właśnie zapiekanki ziemniaczane należą do tych przez nas preferowanych. Oczywiście zapiekanka jest prosta, ale ta akurat nieco pracochłonna. Można jednak całość rozłożyć na dwa dni, i sos bazowy zrobić dzień wcześniej. Wsadzić pod przykryciem do lodówki i wyjąć na 30 minut przed użyciem. Sposób sprawdzony, ale i tak gdy czasowo nie jestem zmuszona – wolę zrobić wszystko w jednym dniu.
Dodam jeszcze, że ostatnio robiłam ją baaaardzo dawno temu. Podałam, i miałam szybko ją powtórzyć – na prośbę. Hmmm… jest to rzadkie w przypadku dań bezmięsnych u mnie w rodzinie. Nieee… tej ilości boczku nikt nie zaliczy do dań z mięsem. Pogoda jednak się przeprosiła i znów nastały gorące dni. I znów zapiekana zeszła na plan dalszy. Żałuję i ja, bowiem naprawdę jest bardzo smaczna. Jednak przecież co się odwlecze… Wciąż cieszę się cudnym słońcem!

 

zapiekanka ziemniaczana (19).JPG

Zapiekanka ziemniaczana z grzybami leśnymi i boczkiem

Sos:
300 ml mleka,
300 ml śmietany kremówki,
½ cebuli,
3 ząbki czosnku,
2 średnie liście laurowe,
½ łyżeczki suszonego tymianku,
1 płaska łyżeczka soli.

Zapiekanka:
25 dag boczku w jednym kawałku,
3 dag masła,
20 dag grzybów leśnych (do wyboru),
80 dag mączystych ziemniaków,
sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa.

Do średniego rondla wlać mleko i śmietanę, Dodać obraną i umytą cebulę, obrane całe ząbki czosnku, umyte liście laurowe i tymianek. Całość postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć częściowo i gotować – wciąż na małym ogniu – przez 20-30 minut. Cebula powinna zmięknąć. Zdjąć z ognia i odłożyć na 1 godzinę.
Po tym czasie sos przecedzić. Cebulę i czosnek wyjąć, przełożyć do pojemnika ręcznego blendera, dodać odrobinę sosu i zmiksować na gładko. Przelać do reszty sosu, dodać sól i wymieszać.
Boczek pokroić w kostkę lub krótkie słupki. Świeże grzyby oczyścić i pokroić na kawałki. Mrożone jeśli są w całości rozmrozić na tyle, aby dało się je w taki sam sposób pokroić. Na rozgrzaną patelnię wrzucić boczek i smażyć, aż się wytopi i stanie chrupiący. Wyjąć z patelni i przełożyć na talerz. Na patelnię wrzucić łyżkę masła i grzyby. Smażyć aż się zezłocą, często mieszając.
Nagrzać piekarnik do 180˚C.

 

zapiekanka ziemniaczana (8).JPG

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w jak najcieńsze plasterki. Na spodzie formy do zapiekania rozłożyć resztę masła w formie płatków. Wyłożyć warstwę ziemniaków tak, aby plasterki zachodziły na siebie częściowo. Posypać 1/3 boczku i grzybów i wyłożyć kolejną warstwę ziemniaków. Powtórzyć i na końcu posypać boczkiem i grzybami. Choć boczek i grzyby można rozłożyć po połowie, a ostatnią warstwę ziemniaków pozostawić czystą. Kolejne warstwy doprawić delikatnie solą i startą gałką muszkatołową, i nieco mocniej pieprzem. Całość – niezależnie od wybranej wersji – zalać powoli sosem. Przykryć folią aluminiową. Piec 60 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze 25-35 minut. Sprawdzić po prostu widelcem, czy ziemniaki są miękkie. Powinny być i dodatkowo delikatnie się zrumienić.
Jako dodatek świetnie pasuje sałata.

 

zapiekanka ziemniaczana (16).JPG

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *