Pieczone Ziemniaki Inaczej

Pieczone Ziemniaki Inaczej

26 czerwca 2018 o 13:43

   W zasadzie nie wiem jak się podzielić niesłychanie prostym przepisem. Nie dlatego, że mam problem z opisem, lecz z powodów braku dokładnych proporcji. Po prostu wzięłam i zrobiłam, nie zastanawiając się ile pod tym „wzięłam” się mieści. Chciałam zrobić tak, abyśmy w piątkowe późne popołudnie głodni nie byli – jedząc jedynie ziemniaki. Na jednej blasze się nie zmieściły, niemniej jednak nie dlatego, że za dużo ich było… to zostało trochę. Po prostu Młody się wziął i wyprowadził na dwa dni dając za późno znak. Nie lubię ani takich sytuacji, ani takich przepisów.

   Z drugiej strony dochodzę do wniosku, że każdy wie, ile jest w stanie zjeść na jedno posiedzenie ziemniaków w naruszonej nieco wizualnie całości. Jeśli mam skonkretyzować ilości, to polecam wziąć na osobę 6-8 małych ziemniaków. Nie mikroskopijnych – jak to w przypadku młodych się zdarza, ale takich normalnie małych. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wziąć średnie w mniejszej ilości, pamiętając o tym, aby je kilka minut dłużej trzymać w piekarniku. Ziemniaki trzeba wybrać ładne – będą najpierw gotowane, a potem pieczone razem ze skórką. Unikać białych, a użyć żółtych, które delikatnie się rozsypią. Nie muszą być młode, chociaż bardzo je polecam.

   Reszta jest nie do policzenia. Zależeć to będzie zarówno od naszych upodobań, jak i od ilości głównego składnika. Zacznę od oliwy – należy nią spryskać ziemniaki, i tu przyda nam się taki spożywczy atomizer (do kupienia bez problemu). Jeśli nie mamy, to wystarczy posmarować delikatnie za pomocą pędzelka. Drugą rzeczą są zioła. Tu użyłam świeżego rozmarynu, ale piekę też z tymiankiem. Można użyć ziół suszonych, lecz świeże mają zdecydowanie fajniejszą moc. Doprawiłam Mieszanką Soli z Rozmarynem i Chili, lecz wystarczy morska, lub nawet zwykła sól. Przy czym ten suszony rozmaryn w mieszance absolutnie nie koliduje z tym świeżym, ani też z żadnym tymiankiem.

 

 

Pieczone Ziemniaki Inaczej

32 małe, ładne ziemniaki (ilość umowna),
oliwa,
posiekany świeży rozmaryn lub listeczki tymianku,
sól, Mieszanka Soli z Rozmarynem i Chili (niekoniecznie)
pieprz.

 

   Ziemniaki wyszorować porządnie szczoteczką. Jeśli jakaś skórka na młodych przy okazji się zedrze, to nic nie szkodzi. Przełożyć do rondla, zalać wodą, posolić i doprowadzić do wrzenia. Gotować 20 minut, odcedzić.

   W międzyczasie przygotować dużą blachę z piekarnika i wyłożyć ją pergaminem. Nagrzać piekarnik do 200°C. Ułożyć na niej ugotowane już ziemniaki, po czym lekko zgnieść. Ponieważ są gorące można to zrobić dnem szklanki lub kubeczka. Lub też po prostu dłonią. Spłaszczone w ten sposób ziemniaki skropić oliwą, posypać rozmarynem i oprószyć solą i pieprzem. Wsadzić do piekarnika i piec około 25-30 minut. Polecam po 20 minutach włączyć termoobieg przy włączonej górnej grzałce – wtedy 5 minut więcej wystarczy.

   Ziemniaki podawać gorące. Fantastycznie zgrywają się z każdą sałatą lub sałatką z pomidorów, ogórków i młodej cebulki. Podałam – jak często to robię w przypadku pieczonych ziemniaków  – z kefirem.

 

   Może jeszcze coś na dodatek. Tę resztę ziemniaków – sztuk 9 – zużyłam na drugi dzień, robiąc pyszne śniadanie. To tak, jakby ktoś miał ochotę powtórzyć… Na patelni podsmażyć odrobinę boczku pokrojonego w kostkę (nie było tam nawet 5 dekagramów) razem z odrobiną posiekanej (resztką akurat czerwonej) cebuli. Dodać kilka plasterków pokrojonej szynki, pozostałe (upieczone) ziemniaki i pół pomidora, obranego i pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i dodać odrobinę posiekanego rozmarynu. Smażyć do momentu, aż ziemniaki mocno się podgrzeją i wbić 4 świeże (polecam wiejskie – nie muszą być od Justynki) jajka, przykryć i poczekać, aż się jajka zetną. Powiem szczerze – było to podobno najlepsze śniadanie ostatnimi czasy. Nie padło co prawda co Ukochany miał na myśli mówiąc „ostatnimi czasy” ale znaczy, że bardzo smakowało. Więc gdybyśmy upiekli za dużo ziemniaków, to mamy zapewnione pyszne śniadanie nazajutrz. Swoją drogą podanie jajka sadzonego do samych ziemniaków jest wybornym pomysłem.

 

Ewa

  • 8
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *