Czereśnie w syropie

Czy w czereśniach plucie pestkami na odległość jest najprzyjemniejsze? Takie zawody jako dzieci czasami robiłyśmy z kuzynkami. Teraz już chyba nie wypada… Po prostu. Ale nie w tym rzecz. Zabawa w sumie sama w sobie jakichś przyjemności nam dostarczała, ale jednak ich smak, czyli po prostu ich niesłychana słodycz wiedzie prym. A jeśli się jeszcze te czereśnie zerwie samemu, to smakują po prostu wybitnie. Po naszej rodzinnej czereśni już śladu nie ma, ale zawsze przecież można kupić. Kupić z uśmiechem w lokalnej na przykład „Renecie” czereśnie bez dodatków. Droższe niż inne, ale za to smakujące prawdziwymi czereśniami. I tu zabawna historia – jak to właściciel wyjaśnił Ukochanemu (mojemu oczywiście) na zadane pytanie „co się ma na myśli pisząc bez dodatków?” Okazało się, że: „bez dodatków chemicznych, bo ewentualne dodatki naturalne wzbogacające ilość białka w organizmie być mogą”. Ogólnie rzecz biorąc rzadko to sprawdzamy, ale wyciskając pestki z owoców nie trafiłam na żaden zbędny element.
Tak więc praca czysta i przyjemna. Czereśnie w syropie robi się szybko, ale dobrze jest aby zupełnie wystygły w owym syropie, aby nabrały niesamowitej szklistości. Takiej, dzięki której widać nawet na zdjęciu, w których owocach pestki zostały – a to niestety chwilkę potrwa. Przetrzymać je można długi czas i delektować się dodając do jakichkolwiek deserów. Po odrobinie dodawać do lodów, naleśników, gofrów z bitą śmietaną, czy też samej bitej śmietany. Można i do ciast – ozdobić czeresienką i polać odrobiną syropu. Wykorzystałam dokładnie wszystkie w różnych kombinacjach. Polecam sernika kawałek z nimi – zachwyci pewnie wszystkich.
Przepis pochodzi z książki „Wielka księga kucharska – Gotujemy w domu” Chucka Williamsa i Kristine Kidd, który wykorzystałam zaraz po kupnie tego tomiska. Książka może mało atrakcyjna dla niektórych będzie z racji braku zdjęć, ale w związku z tym dosyć długo studiowałam ją w sklepie analizując kilka przepisów. Nie zauważyłam wtedy czereśni, więc nie one mnie do kupna zachęciły… jednak doszłam do wniosku, że jak wszystko co chcę zrobić tak będzie wyglądało i smakowało… to jest to wyśmienity zakup. W razie czego już przynajmniej czereśniom możecie się przyglądnąć tutaj :). Pozwoliłam sobie zaokrąglić nieco pewne składniki, co większego znaczenia w tym przypadku nie ma – są to bardzo drobne zaokrąglenia.

 

czeresnie w syropie (3).JPG

Czereśnie w syropie

10 dag brązowego cukru,
12,5 dag cukru,
250 ml wody,
30 dag wydrylowanych już czereśni bez dodatków,
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (w oryginale olejek migdałowy).

Do rondla wsypać cukry i wlać wodę. Postawić na dużym ogniu i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut, cały czas mieszając. Dodać czereśnie, zmniejszyć ogień i gotować 8-10 minut. Dodać ekstrakt migdałowy, wymieszać i gotować 2 minuty. Zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
Znakomity dodatek do deserów.

Ewa

 

  • dodano: 28 sierpnia 2013 7:55

    Witam Zbyszku po wakacjach :). Już mówię – niestety to nie te. Niestety, bo te są z cukrem. A nawet z dwoma ;). Smak przez to oczywiście inny, ale za to trochę dłużej postoją niekoniecznie w lodówce. Są jak konfitura. Miałam pokazać jak wyglądają gofry z nimi, ale nie zdążyłam przed wyjazdem. Dzisiaj może uda mi się nadrobić. A propos książki – to polskie wydanie, które może poza kilkoma przepisami na homary i jemu podobne (ech), czy też jagnięcinę jeszcze u nas mało dostępną, jest i dla mnie do ogarnięcia. Na twardej okładce miedziany rondel (taki mieć choć jeden!!!) z drewnianą łyżką, którą ktoś przed chwilą mieszał… wydaje mi się, że karmel. Całość w brązowej tonacji.

    autor Ewa

  • dodano: 27 sierpnia 2013 18:22

    Nie ma siły na takie ścierwa jak Natalia reklamująca kantor wymiany walut! Czy te czereśnie to replay, bo ja robiłem na podstawie przepisy z Twojego bloga! Ten przepis rozpropagowałem wśród kilku znajomych, zdziwionych, że takie to proste i efektowne! Czy „Wielka księga kucharska – Gotujemy w domu” jest w języku polskim?!

    autor zbyszekusowski

    blog: artsmak.blox.pl

  • dodano: 29 lipca 2013 17:36

    smakowicie wyglada!

    autor natalia

    blog: http://www.mojewaluty.pl/kursy/wszystkie

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *