Sałatka z ogórka, awokado i tuńczyka

Idąc za autorką powinnam dokończyć”kolendrą i limonką”, le nie lubię dłużyzn potwornie. Niemniej jednak od razu zaznaczę, że owa kolendra jest bardzo istotna w całości. Ja wiem, że dla części osób jest zbyt aromatyczna, zbyt mocna, zbyt egzotyczna… ale na szczęście my lubimy. A nawet bardzo. Z reguły w takich sytuacjach (gdy brak zwolenników) proponuję zastępstwo natką pietruszki, jednak tu nie będzie to dobra zamiana. Po prostu kolendra i już. Przy czym ani z limonką, ani z awokado, ani z tą że kolendrą w dzisiejszych czasach nie ma problemu.
Sałatkę warto zrobić. Ogólnie zachwyciliśmy się nią w ubiegłym sezonie, z braku czasu niestety przyszło mi się podzielić nią dopiero teraz. Jest niezwykle lekka i orzeźwiająca. Ślicznie się prezentuje i pysznie smakuje. Znalazłam ją na stronce Kalyn`s Kitchen, oczywiście przez zupełny przypadek – szukając czegoś konkretnego z użyciem awokado. Innego, fajnego, lekkiego, przyjemnego i pozostającego w pamięci. Udało się. Przepis na sałatkę w oryginale znajdziecie tutaj.
Może jeszcze jedna uwaga dotycząca tuńczyka. Tylko duże kawałki do wszelkiego rodzaju sałatek. Tylko. Nie ma uproś. Tuńczyk rozdrobniony nie wiedzieć czemu u nas zwany „sałatkowym” to w ogóle pomyłka. Ja go nie kupuję wcale. Tyle mogę zasugerować. Wystarczy porównać to co jest w puszkach i wszystko będzie jasne. Poza tym przecież lepiej poczuć kawałek mięsa w ustach, niźli tylko posmak. I na szczęście tu w tej sałatce jest to zaznaczone – tuńczyk ma być w oliwie. Ma dużo intensywniejszy smak (dla mnie) niźli ten z wody. W zasadzie jedyne co w niej zmieniłam, to obecnie ilość majonezu. Daję tyle samo łyżek, tylko… że są one z czubkiem.

 

sałatka z ogorkiem i tunczykiem (6).JPG

Sałatka z ogórka, awokado i tuńczyka

1 awokado,
1 łyżka soku z limonki,
1 duży ogórek sałatkowy,
1/2 szkl. posiekanej świeżej kolendry,
1/4 szkl. plasterków dymki,
1 puszka tuńczyka w oliwie (170g),
sól, pieprz.

Sos:
2 czubate łyżki majonezu,
1 łyżka soku z limonki.

Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, obrać i pokroić w 1 cm kostkę. Wsadzić do miski i zalać sokiem z limonki, po czym dobrze wymieszać.
Umyć ogórka i specjalnym nożykiem obrać częściowo ze skórki, pozostawiając wzdłuż zielone paseczki w równych w miarę odstępach. Pokroić wzdłuż na ćwiartki, po czym na kawałki grubości ok. 1 cm.
Wymieszać majonez z sokiem z limonki. Do awokado dodać ogórka, posiekaną kolendrę i dymkę, delikatnie wymieszać. Równie delikatnie wmieszać sos. Na samym końcu dodać odsączonego i delikatnie rozdrobnionego widelcem tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem.
Najlepsza jest świeżutka.

sałatka z ogorkiem i tunczykiem (7).JPG

Ewa

 

  • dodano: 26 maja 2017 20:52

    Ogórki sałatkowe to po prostu długie ogórki szklarniowe. Z miękką skórką, której nie trzeba usuwać. Przepraszam, że z poślizgiem wpisuję odpowiedź, ale przez długi czas pozbawiono mnie tej możliwości.

    autor Ewa

  • dodano: 12 kwietnia 2017 22:22

    co to jest ogórek sałatkowy?

    autor majkel

  • dodano: 11 września 2014 13:02

    Uwielbiam awokado ze wzgledu na jego specyficzna tlustosc. W takim zestawie salatkowym musi smakowac ciekawie!

    autor Kamila

    blog: http://www.ksiegiwieczyste.info.pl/artykuly/wyszukiwarka-ksiag-wieczystych.html

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *