Prosta sałatka jajeczna

Prosta sałatka jajeczna

14 Grudnia 2014 o 12:26

   Dzisiaj chciałam Was zaprosić na bardzo dobrą sałatkę ze ściągi. Ostatnimi czasy nie mam zbyt dużo wolnego czasu, co powoduje, że zawierzam innym, sama ograniczając się do własnej li tylko wyobraźni smakowej. Czy coś takiego istnieje? Skoro jestem tego przykładem, to chyba tak… Tak więc patrząc na zdjęcie jakiejś potrawy staram się sobie ją wyobrazić u mnie na stole – co jest prostą sprawą. I wyobrazić sobie dodatkowo – jak smakuje, a im potrawa łatwiejsza – tym prościej przecież.

  Sałatkę znalazłam na stronce „inspired taste” – pozwalając sobie od małej litery, ale tak jest autentycznie – czyli po mojemu śliczna to inspiracja smakiem. I nawet prostą sałatką potrafiła mnie zainteresować i zainspirować do zrobienia. Długo rozpisywała się nie będę, bo specjalnie nie ma nad czym. Może poza uwagą, żeby zdecydowanie  podwoić jej proporcje. Ja ją zrobiłam dwukrotnie, więc naprawdę uwierzcie mi.  Po prostu z normalnej jej ilości skorzystaliśmy z Połówką przy śniadaniu, po czym kilka dni później powtórzyłam mając na myśli siebie i dziecię – z podwójnej już ilości, nijak nie przewidując tegoż samego efektu. Sałatka pozostała jedynie śniadaniowa, choć liczyłam że dwudniowa… Zapomnieć… Ale to prawda, że Młody jajka w każdej ilości i zawsze.

   Przepis na oryginalną sałatkę znajdziecie tutaj, ja jednak pozwolę sobie wpisać podwójną jej ilość.

 

 

Prosta sałatka jajeczna

8 jajek,
4 łyżki majonezu,
6 łyżek drobno posiekanego selera naciowego,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz.

1 łyżka octu winnego do gotowania jajek.

 

   W rondlu zagotować wodę z dodatkiem octu. Gdy zawrze, zakręcić łyżką i włożyć jajka. Jeszcze raz delikatnie zakręcić – tworzący się wir pozwoli na centralne ułożenie się żółtka, tak istotne w przypadku przede wszystkim jajek faszerowanych, ale i tu będzie miało to znaczenie (kiedyś na profesjonalnej stronce o gotowaniu to zobaczyłam – i naprawdę się sprawdza). Gotować 10 minut, wyjąć, opłukać zimną wodą w celu jedynie ochłodzenia. Obrać, przekroić wzdłuż na pół, po czym każdą połówkę przekroić wzdłuż na 3 części i pokroić w kostkę. Wrzucić do miski.

   Dodać posiekany w drobną kosteczkę seler – około 2 niedużych łodyg stanowi wymaganą ilość już posiekanego i szczypiorek. Całość delikatnie wymieszać.
Osobno wymieszać dokładnie majonez z sokiem z cytryny, dodać do sałatki, wymieszać i doprawić solą i pieprzem wg uznania. Podawać z pieczywem lub na pieczywie – jak komu wygodniej.

 

 

Ewa

 

  • dodano: 03 stycznia 2015 9:25

    czekam na uregulowania lub taki system operacyjny, który pozwoli wyrzucać (lub automatycznie wyrzuci) blogerki wykorzystujące w bezczelny sposób cudzą pracę! Bloger Ewa z ogromną starannością opisuje skład i technologię potrawy, opatrując wcześniej ciekawym wstępem, po to by przeczytać komentarz będący wprowadzaniem zwykłej, natrętnej, w chamski sposób wciskanej reklamy promującej wyszukiwarkę ksiag wieczystych! Autorze komentarza! Wykonałaś(-eś) ogrom wysiłku zamieszczając tekst „Fajnie przygotowane – lubie jak w salatce sa duze kawalki jajek.” Można było prościej i krócej… Mniam!

    autor zbyszekusowski

    blog: www.artsmak.blox.pl

  • dodano: 18 grudnia 2014 8:33

    Fajnie przygotowane – lubie jak w salatce sa duze kawalki jajek.

    autor Kamila

    blog: http://www.ksiegiwieczyste.info.pl/artykuly/wyszukiwarka-ksiag-wieczystych.html

  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    13
    Udostępnienia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *