Ogórki z chili i czosnkiem

   Swego czasu… dokładnie pół roku temu i trzy dni była sobota. Napisałabym, że wolna, ale niewielu to dziś rozbawi, bo jakby nie było trochę się o pewnych rzeczach zapomina. Tak więc wszyscy mieliśmy wolną sobotę, ale tylko ja dostałam  mnóstwo cudnych prezentów. Między innymi dwie wspaniałe książki. Jedną z nich, to pozycja, którą jestem wręcz zauroczona – „Mamuszka” Olii Hercules z równie dla mnie ważnym podtytułem „Od Lwowa do Baku”. W bardzo krótkim czasie zrobiłam kilka wybornych przepisów, ciesząc się jak dziecko, że takie to wszystko podobne… Takie to wszystko bliskie i nam… Takie to – niemal wszystko – do osiągnięcia. Nie żebym się bała wyzwań, ale gdzie ja kupię świeże raki na przykład? Takie, co to kiedyś w strumyku niedaleko Babcinego domu sobie pływały, a braciszek Krzyś łapał je, aby nas (dziewczyny i mnie dziewczynkę małą) postraszyć. Pragnę wszystkich zapewnić, że po takim seansie raki spokojnie lądowały z powrotem w krystaliczne wodzie.
   Wracając do sedna. Na pierwszy rzut poszły ogórki. Bo akurat taka pora była, i piękne sztuki w sklepiku na dole na mnie czekały. Starałam się wybrać jednakowej wielkości, i tak też polecam., bo zwyczajnie ładniej wyglądają. Świeżuteńkie ogórki gruntowe. Żadne inne. Mam tylko jeden problem, o czym muszę powiedzieć. W przepisie jest aż 2 łyżeczki cukru, a dla nas zdecydowanie wystarczyło pół. Nie przepadam za słodkością w takich daniach, chociaż jej delikatny posmak tylko podkręca smak. Delikatny. Myślę, że sami będziecie musieli wypróbować to na sobie. Dodam, że cukier kilka razy zastąpiłam dostaną stewią – świetnie się sprawdza. Ogólnie całość robi się szybko i prosto, a smakiem z pewnością ucieszymy nie tylko siebie. W dodatku takie ogórki możemy podać na śniadanie, obiad – tu jako uzupełnienie drugiego dania, kolację czy też jako dodatek do mięsiwa z grilla. Muszę powiedzieć, że wybornie smakują ułożone po prostu na kanapkach.
Słowo daję – ostatni sezon był u nas pod znakiem ogórka. Prawdziwie był to sezon ogórkowy.

 

ogĂłrki z chili i czosnkiem (5).JPG

Ogórki z chili i czosnkiem

2 porcje

30 dag świeżych ogórków gruntowych (3-4 sztuki),
  1 niepełna łyżeczka drobnej soli morskiej,
 ½ łyżeczki cukru,
  4 łyżeczki białego octu winnego,
  1 czerwone chili,
  2 ząbki czosnku,
  2 łyżki nierafinowanego oleju słonecznikowego (pyszny też rzepakowy),
  1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  1 łyżka posiekanego koperku.

   Ogórki i chili umyć i osuszyć. Chili pokroić w krążki, ogórki wraz ze skórką wzdłuż na ósemki.
W misce wymieszać sól z cukrem, octem, chili i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać ogórki i dokładnie obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Tuż przed podaniem skropić całość olejem i posypać posiekanymi ziołami.

 

 ogĂłrki z chili i czosnkiem (3).JPG


Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *