Lekka sałatka z kurczaka i winogron

Naprawdę wyjątkowo lekka, a może być jeszcze lżejsza. Tak pomyślałam sobie, że dla pragnących zadbać o jeszcze mniejszą liczbę kalorii  – jogurt „0%” tłuszczu mógłby być zastosowany. Niestety ja go nie używam. Jakoś nie mam przekonania do rzeczy light, a poza tym należę do grona szczęśliwców… Doszłam do wniosku, że lekkość sałatki jest dwojaka. Właśnie przez lekkość kaloryczną, i w gruncie rzeczy lekkość masy całościowej – w niczym nie ujmującej smaku. Po zjedzeniu nie poczujemy się ciężko, a w ustach pozostanie lekki smak ziół i soczystych winogron. No tak… winogrona wszak należą do najsłodszych owoców z największym indeksem glikemicznym… ale zawsze to przecież owoce. A sama fruktoza dużo łatwiej przyswajalna, i wyjdzie nam tylko na zdrowie.    Tak naprawdę to nie bardzo się na tym znam – znaczy co osobom odchudzającym się jest zakazane. Niemniej jednak sałatka jest po prostu pyszna i zdecydowanie mniej kaloryczna od tych majonezowych. Sos stanowi tylko jogurt. Zrobiłam ją z gotowanej piersi kurczaka – podanej ilości nie trzeba się ściśle trzymać. Pierś będzie mniejsza – mniej zjemy. Wycięłam polędwiczki, bo zależało mi na w miarę równej i soczystej kostce. Ja je zużyję do czegoś innego, i póki co wylądowały w zamrażalniku. Doszłam też do wniosku, że najlepsze będą winogrona bez pestek, ale niestety – biorę co jest. Są z pestkami, to je wydłubię. Nożykiem delikatnie. Miałam do wyboru co prawda jasne i ciemne, ale tu bez zastanowienia capnęłam za ciemne – jakiś inny akcent kolorystyczny by się przydał.    Pomyślałam też, że… Niee… Nie tak. Mąż mi zwrócił uwagę swoim „dlaczego?”. A dlaczego kurczak nie jest upieczony? Więc pomyślałam, że w gruncie rzeczy mógłby być, lecz całość już może zapomnieć o lekkości i jasności kształtów i smaku. Oczywiście sałatka wtedy już przestanie być mało kaloryczna, choć pewnie smaczna też będzie. Ale przecież… to zupełnie inna sałatka będzie. Obiecałam, że spróbuję. Nie wiem kiedy. Nie wiem, bo wcale nie mam na to ochoty. Ona zwyczajnie tak mi smakuje bardzo. Mężowi też – pytanie padło podczas krojenia mięsa. Jednak z zasady nigdy nie mówię „nigdy”!

 

salatka z kurczaka i winogron (12).JPG

Lekka sałatka z kurczaka i winogron

50 dag mięsa z piersi kurczaka,
40 dag ciemnych winogron,
1 ogórek sałatkowy (ok. 20 cm długości),
12 dag mieszanki sałat (1 opakowanie).

Sos:
20 dag jogurtu greckiego,
1 łyżka soku z cytryny,
sól,
1 pęczek natki pietruszki,
4 łyżki posiekanej świeżej bazylii.

Wywar:
1 l wody,
1 marchewka,
1 łodyga selera naciowego,
1 liść laurowy,
2 ziarna ziela angielskiego,
1 ziarenko jałowca,
sól.

Marchewkę obrać i umyć – można pokroić w plasterki, selera oczyścić i umyć. Wrzucić do garnka, zalać wodą i dodać przyprawy. Posolić. Przykryć i zagotować. W międzyczasie umyć i oczyścić mięso – kostki obojczykowe (o ile są) lepiej pozostawić, lecz polędwiczki lepiej usunąć. Gdy woda w garnku zawrze – wrzucić mięso, zagotować ponownie i zmniejszyć ogień do minimum. Przykryć częściowo i gotować 25 minut. Odkryć i najlepiej wystudzić w wywarze – ogólnie można go zużyć do dowolnej zupy.
Z mięsa usunąć kostki, po czym pokroić w dużą kostkę – około 2,5 cm. Mięso oczywiście. Wrzucić do miski. Ogórka umyć i obrać. Przekroić wzdłuż na ćwiartki i pokroić na ćwiartkowe plasterki (czy istnieje wyraz „ćwierćtalarki”?) grubości 6 mm. Winogrona umyć, usunąć ostrożnie pestki – jeśli nie udało nam się kupić bezpestkowych – i wszystko wrzucić do kurczaka. Całość delikatnie przemieszać.

 

salatka z kurczaka i winogron (4).JPG

W miseczce wymieszać jogurt z sokiem z cytryny i solą do smaku. Niewielką ilością – tak dla przełamania kwaskowatości. Natkę umyć i posiekać, Dodać razem z bazylią do sosu i wymieszać. Zalać składniki w misce i wymieszać dokładnie, choć delikatnie.
Na płaskim półmisku wyłożyć mieszankę sałat. Na niej rozłożyć przygotowaną sałatkę i podawać.

 

salatka z kurczaka i winogron (8).JPG

Ewa

 

  • dodano: 12 lutego 2015 20:15

    Anula… jak znam Ciebie, to Ci będzie smakowało :). A dzisiaj jakbyś była w okolicy, to zapraszam na buchty z jabłkami. Właśnie wyciągnęłam z piekarnika. Jakbyś dosyć pączków nie miała…

    autor Ewa

  • dodano: 12 lutego 2015 17:48

    Ale fajny przepis, smakowo musi być niezła, winogrona, ogórek, kurczak i sos jogurtowy 🙂 jak znam siebie z przepisu na pewno skorzystam

    autor Anula

    blog: projektzycie.bloog.pl

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *