Filety w cieście z oliwkowym dodatkiem

   Znów zapraszam na inną niż tradycyjna wersję rybki. Niekoniecznie piątkową. Zachwyciła mnie niesamowicie, pomimo iż ryba specjalnością wielką nie jest. W porównaniu z ostatnim czarniakiem, w poszukiwaniu którego zeszłam niemal całe miasto – tilapia wypada miernie. Dlatego też musiało prócz ryby być jeszcze coś.

Nawiasem mówiąc choć lubię rybę w zwykłej panierce, to mając piękny i duży kawał mięsa szkoda mi go na takie szybkie potraktowanie. Po raz pierwszy postanowiłam zrobić w cieście, które już wpłynęło na jej smak. Mężowi się zamarzyło tak… No dobra. Nawet Młody zjadł z wielką przyjemnością, ale samą. Bez oliwkowego dodatku. Lecz to z przyczyn prostych – nie lubi oliwek znacznie bardziej niż ryb. Te przynajmniej zjada. Rzadko z tą przyjemnością, ale jednak zjada. I im bardziej udziwniona… tym chętniej. A może – im mniej rybą ryba smakuje, tym bardziej smakuje. Oliwek za to zostało dla nas więcej. Kapitalnie sprawdziły się nie tylko do obiadu, ale i na śniadanie z kromką chleba, fetą i pomidorem. Oliwki na samym wierzchu.

Wracając do ryby – owa tilapia w jednym wielkim płacie wystarczyła na 6 porcji. Da się podzielić i na 8, przy czym liczyłam po dwie dla każdego. Ładnie tak wygląda… Podałam z ziemniakami, ale frytki czy pieczone ziemniaki na zasadzie angielskiego Fish & Chips będą pasować idealnie. Żałowałam tych ziemniaczków pieczonych, ale cóż zrobić?  Nieee… Zrobić następnym razem po prostu.

Przepis bierze udział w konkursie „Świeże ryby i owoce morza” na stronce Kulinarny Blog 2012

 

 

Filety w Cieście z Oliwkowym Dodatkiem

6 filetów morskiej ryby,
12,5 dag czarnych oliwek bez pestek,
4 łyżki migdałów bez skórki,
1 łyżka posiekanej bazylii,
1 łyżka posiekanego szczypioru,
1 łyżka czosnku granulowanego,
5 dag fety,
sól, pieprz,
przyprawa do ryb i owoców morza,
3 dag masła Lurpak.

Ciasto:
10 dag mąki,
szczypta soli,
1 łyżka oleju,
1 jajko,
woda.

 

W rozdrabniaczu posiekać oliwki z migdałami, bazylią, szczypiorem i czosnkiem. Doprawić delikatnie solą i nieco bardziej pieprzem. Dodać pokruszoną widelcem fetę i wymieszać. Odłożyć.
Żółtko wymieszać w misce z olejem i 2 łyżkami wody. Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z resztą. Dodać przesianą mąkę, szczptę soli i dokładnie wymieszać trzepaczką na gładkie – bez grudek – ciasto. W razie potrzeby dodać jeszcze więcej wody – robić to stopniowo po łyżce. Ciasto powinno być na tyle gęste, aby nie spływało z kawałków mięsa – ilość wody zależna będzie od mąki.

 

 

Rybę umyć i osuszyć. Lekko posolić i oprószyć przyprawą do ryb i owoców morza. W rondlu lub na dużej patelni z nieprzywierającym dnem rozgrzać masło Lurpak. Rybę zanurzać w cieście i przekładać na patelnię. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć na talerz. Posypać oliwkami i podawać.

 

 

Ewa

 

  • dodano: 29 października 2012 22:04

    Bardzo ciekawy smak. Dodałem za dużo szczypioru, ale to mój problem. Twój syn pewnie nie lubi ryby ze względu na zapach i ości. Podaj mu rekina. Chyba najtańsza ryba w supermarketach. Jeden stek około 500 g, w tym niestety 30% wody.

    autor aiki102

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *