Dorsz z masłem koperkowym

    Rozmawiałam kiedyś ze Zbyszkiem, moim serdecznym przyjacielem na temat ryb. Nie jest to przypadkowa osoba. Jest specjalistą od kuchni, pasjonatem dobrego jedzenia znającym się pewnie na wszystkim nie tylko teoretycznie, bowiem mającym swój spory wkład w tworzeniu i odtwarzaniu smaków. Więc jest z kim – w związku z jego najnowszym pomysłem na życie czyli podpoznańską restauracyjką rybną. I jest o czym, dlatego, że oboje ryby lubimy. Zwrócił uwagę na fakt, że ogólnie w domowym gotowaniu boimy się poważnych kuchennych konfrontacji z rybami. No bo dlaczego nasze starcia kończą się najczęściej rybą w panierce? I czy o to tutaj chodzi. Dlaczego tak mało ich w naszym menu i dlaczego traktowane są po macoszemu?
Pozostaje jeszcze problem każdego z nas z osobna: lubię – nie lubię. Źle zrobiona ryba traci swoją lekkość, soczystość i zwartość. Przez to po prostu staje się niesmaczna. Więc zniechęci do dalszych prób. Może warto więc sięgnąć na początek po sprawdzone i nieco inne od panujących standardów przepisy. Pamiętając o tym, że każda ryba to źródło niezwykle cennych dla nas składników, w dodatku bardzo łatwo przyswajalnych. I paradoksalnie – im tłustsza, tym zdrowsza.
Dorsz należy do ryb delikatnych w smaku. Białe i soczyste mięso po przygotowaniu łatwo powinno dać się rozdzielić na zachęcające do smakowania płatki. To świetny materiał do początkowych prób w kuchni. Z pewnością zaspokoi oczekiwania każdego wybrednego smakosza. Ten przepis dodatkowo należy do tych lekkich, prostych choć zdecydowanie niebagatelnych. I… pachnących. Świeża nać selera ma tu spory udział. Kto jej nie lubi, ten robi błąd, jednak w ostateczności może zastąpić go natką pietruszki, tracąc nieco nie tylko na aromacie. Niestety zimową porą trzeba to zrobić tak czy siak. Można rzecz jasna w ogóle z niej zrezygnować.

 

dorsz z maslem koperkowym (18).JPG

 

Dorsz z Masłem Koperkowym

4 porcje

    4 kawałki polędwiczek z dorsza,
    4 marchewki,
    1 mały seler,
       masło do duszenia warzyw,
300 ml bulionu warzywnego,
       natka selera do posypania,
       sól, pieprz.

Marynata:  
       sok z ½ cytryny,  
    2 łyżki posiekanego koperku,
    5 dag masła,
    1 łyżeczka musztardy Dijon.

    Masło stopić i wymieszać w płaskim naczyniu z sokiem z cytryny, koperkiem i musztardą.
Dorsza umyć, delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić i popieprzyć. Wsadzić do masła i obtoczyć. Odstawić na 15 minut. 
Nagrzać piekarnik do 200˚C.
    Marchewkę i selera obrać, umyć i pokroić w paski grubości 2-3 mm, szerokości 6-7 mm i długości 5-6 cm. Mniej więcej. W rondlu roztopić odrobinę masła, wrzucić warzywa i dusić 4 minuty. Zalać bulionem i gotować 1 minutę bez przykrycia. Wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do naczynia do zapiekania.

dorsz z maslem koperkowym (7).JPG

   Rozłożyć równą warstwą, a na wierzchu ułożyć rybę – warstwą koperku do góry. Piec 30-40 minut. Przed podaniem posyp grubo posiekaną nacią selera.
W pozostałym po warzywach bulionie z masłem swobodnie można ugotować ziemniaki, które świetnie do dania pasują
.

dorsz z maslem koperkowym (17).JPG

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *