Mieszanka Soli z Rozmarynem i Chili

Mieszanka Soli z Rozmarynem i Chili

28 marca 2018 o 11:17

   Przepis czy nie przepis – oto jest pytanie. Dla jednych przepisem nie będzie, bo i na czym się tu skupiać? Wrzucić, wymieszać i już. Drobiazg to, bagatela. Owszem, ale…

…robię tę mieszankę od lat kilku. Robię systematycznie, bo używam jej niemal codziennie. I trochę czasu mi zajęło stwierdzenie, że takie proporcje są idealne. Dla mnie. Dla nas. Początki nie zawsze są próbami idealnymi, i choć nie można tutaj niczego zepsuć, to jednak przez pewien czas, coś mi zgrzytało. Czegoś było za mało. Albo ziółko nie to. Stanęło na takiej, a nie innej. Najlepszej.

   Miałam pomysł na sól z tymiankiem – dobra, ale daleko jej do tej. Dorzuciłam kiedyś suszone płatki róż – no fajnie… tylko po co? Były absolutnie niewyczuwalne. Skupiłam się więc na określeniu, ile czego ma być, aby było w sam raz. A z racji tej, że jest bardzo uniwersalna, dlatego tak często ją robię. Przyznaję, bez jednej rzeczy do tej soli się nie obejdziemy, a mianowicie bez młynka. Długi czas używałam młynka po sprezentowanym  firmowym czarnym pieprzu (biorąc udział chyba w przygodzie życia, gdzie na odchodnym dostałam niezły pakiet przydatnych w kuchni pysznych drobiazgów), w którym bez problemu można było wymienić wkład. Ale taki młynek szybko się wyrobił, więc przy najbliższej okazji kupiłam sobie nowy. Pojemniejszy – co ma znaczenie.

   Dodam jeszcze, że jeden z trzech głównych składników to ususzony własnoręcznie przez moją bliską Przyjaciółkę włoski rozmaryn. Doskonałej jakości, który na dodatek w Italii rośnie gdzie popadnie (nota bene w Chorwacji również). Warto sobie samemu ususzyć, i poznać różnicę. Rzecz jasna nie jest to wymóg.

 

Mieszanka Soli z Rozmarynem i Chili

4 łyżki grubej soli morskiej
2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1,5 łyżeczki płatków chili

 

   Składniki wymieszać, przesypać do młynka i używać według uznania. Można przygotować większą ilość, i trzymać w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Sól jest świetna do każdego mięsa, chociaż najczęściej używam do drobiu. Doskonale pasuje do warzyw, zwłaszcza tych z grilla. Do wytrawnych wypieków jako posypka. No i fantastycznie podkręca kanapki. W zasadzie wystarczy ciepły jeszcze chleb posmarowany pysznym masłem  i posypany mieszanką tejże soli.

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


1 thought on “Mieszanka Soli z Rozmarynem i Chili”

  • Mieszanka soli z rozmarynem, to przpis w sam raz dla mnie. W kuchni tyle potrafię, to znaczy zamieszać.
    Nie mam włsnego suszonego rozmarynu, ale dodałam z torebki. Cieszę się jak głupia z tego co mi wyszło
    i posypuję każdą kanapeczke, którą sobie przyrzadzam, Dziękuję. Cz\eść. Chyb a zostanę Twoją fanką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *