Kruche Ciasto na Wytrawną Tartę

Kruche Ciasto na Wytrawną Tartę

11 czerwca 2018 o 17:17

   Często się zdarza, że mamy świetny pomysł na nadzienie do wytrawnej tarty, i tylko brakuje nam odpowiedniej bazy. Czyli po prostu ciasta. Pomyślałam więc sobie, że wyjdę naprzeciw każdemu, kto w takiej sytuacji się znajdzie. Składniki nadzienia w tym momencie będą mniej istotne, chociaż oczywiście wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że to one nadają ciastu charakteru. Niemniej jednak dobry spód podniesie jedynie walory gotowego dania.

   Ciasto jest jednym z najprostszych. Niewiele składników, które tworzą kruchy lecz delikatny i nie przytłaczający podkład. Kruche ciasto robię od pewnego czasu w robocie, bowiem zdecydowanie mniej czasu mi to zajmuje niż siekanie ręczne, a i mniejszy rozgardiasz w kuchni po sobie pozostawiam. Oczywiście tradycyjny sposób w niczym ciastu nie ujmie.

   Jeszcze jeden element przemawia za tym właśnie ciastem. Są to proporcje, czyli dwa razy więcej mąki niźli tłuszczu. Dlatego też bardzo łatwo zwiększyć jego ilość nawet o nieznaczne ilości mąki. Wodę – zawsze bardzo zimną (używam przegotowanej, i nawet czasami udaje mi się wsadzić ja na noc do lodówki 😉 ) dodajemy stopniowo w takiej ilości, aby ciasto zaczęło się łączyć. Tu ogromne znaczenie ma stan nawilżenia mąki, i nie dziwmy się, że w gorące dni możemy potrzebować jej ciut więcej. Ta ilość wystarczy na okrągłą tartę o średnicy 23 cm lub prostokątną 9,5 x 34 cm.

 

Kruche Ciasto na Wytrawną Tartę

 

20 dag mąki tortowej,
szczypta soli,
10 dag zimnego masła lub margaryny,
65 ml zimnej wody.

 

   Do miski robota przesiać mąkę i wymieszać z solą. Wrzucić pokrojone w 1 cm kostkę masło i mieszadłem do kruchego ciasta posiekać na kruszonkę. W malakserze zrobić to plastikowymi nożami. Dodać wodę i wymieszać, aż ciasto się połączy. Wyjąć, rozklepać na krążek grubości 2 cm, owinąć w folię spożywczą i wsadzić do lodówki na co najmniej 30 minut. Mając ochotę na prostokątną tartę, lepiej jest uformować kwadrat – łatwiej jest rozwałkować na prostokąt.

   Ręczna praca polega na przesianiu mąki na stolnicę. Dodać sól i wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło i posiekać nożem na kruszonkę. Dodać wodę i szybko połączyć ciasto. Gotowe potraktować jak wyżej.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim lekko natłuszczoną tartę. Dalej potraktować według przepisu.

 

Przepisy na bazie Kruchego Ciasta na Wytrawną Tartę:

Tarta z Kalafiorem i Boczkiem
Tarta ze Szpinakiem, Fetą i Oliwkami

Ewa

  • 6
  •  
  • 8
  •  
  •  
  •  
    14
    Udostępnienia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *