Chleb z Blachy

Chleb z Blachy

17 maja 2018 o 12:51

   Tak ogromnie mnie kusiło, aby wysmarować wszystko mówiący tytuł „Bułka chleba”. Jednak nie wypada, skoro przepis nie jest mój. W zasadzie to moim obowiązkiem jest nazwać przygotowaną rzecz tak, jak jest w oryginale – co najwyżej starając się o jak najlepsze tłumaczenie. No bo co komu powie „Bröd i långpanna”? Jak się nie zna szwedzkiego? Tak, tym razem odwiedziłam szwedzką stronkę wpadając do Niinis na jej wyjątkowy chleb z blachy.

   Na chwilkę jeszcze przeniosę się do jednego z moich ukochanych filmów, czyli „U Pana Boga za piecem”. Za każdym razem, kiedy oglądamy – a nie przepuścimy żadnej okazji ku temu – film bawi nas ogromnie. Cytat z niego, czyli owa „bułka chleba” weszła do naszych domowych tekstów, tylko, że teraz dopiero nabrało to prawdziwego sensu. No bo jak inaczej nazwać to, co wyjmiemy z piekarnika? Sama Niinis nawet nie wie, jakie jej fantastyczny chleb przywołuje skojarzenia. I to, że ten chleb w naszym domowym slangu bułką chleba pozostanie. Swoją drogą, kto nie oglądał filmu, niech po niego sięgnie. Najpierw „U Pana Boga za piecem”, po czym „U Pana Boga w ogródku”. Obie części filmu Jacka Bromskiego warte są obejrzenia. Nie mówię, żeby z upieczonym chlebem usiąść przed telewizorem, ale z drugiej strony… dlaczegóżby nie?

   W zasadzie chleb nie jest dokładnym odzwierciedleniem oryginału – i wcale nie dlatego, że w szwedzkim nie jestem dobra ;). Pomyślałam sobie, że zamienię część mleka na wodę. Zależało mi nie tyle na mniejszej kaloryczności chleba, ile na bardziej chlebowej jego wersji. Z tego też powodu zrezygnowałam z miodu, który jest w przepisie. Płatki owsiane same w sobie wnoszą trochę słodyczy do ciasta, i mnie to wystarcza. Użyłam też mniejszej blachy, a co za tym idzie podzieliłam ciasto na mniejszą ilość bułek chleba. Niinis podaje też dwie wersje ilościowe mleka i mąki, i myślę, że to właśnie da nam odpowiednik ciasta na dużą blachę, a co za tym idzie – na większą ilość fragmentów. Pozwoliłam sobie też zamienić decylitry na dekagramy – zapewniając, że wszystko zostało dokładnie odważone.

   Co do samego wypieku, to muszę stwierdzić, że dawno jakaś nowość nie została przyjęta z aż takim entuzjazmem. Chleb jest pyszny, mięciuteńki, ślicznie wygląda i nazajutrz nic nie traci. Pojedyncze bułki idealnie nadają się na sandwicze, które zapakowane zachęcają do tego, by natychmiast je odpakować i zjeść. Gdzie więc sens pakowania? W zasadzie nie ma… no chyba, że chce się mieć drugie śniadanie do pracy. Chleb gorąco polecam. Jestem przekonana, że nawet nasze małe pociechy zabierając takie buły do szkoły, będą bardzo zadowolone.

 

Chleb z Blachy

20 dag płatków owsianych,
400 ml zimnego mleka,
400 ml zimnej, przegotowanej wody,
5 dag drożdży,
5 dag stopionego masła,
1 czubata łyżeczka soli,
55 dag mąki tortowej + do oprószenia.

 

   Płatki owsiane wrzucić do rondla i zalać 300 ml mleka i 300 ml wody. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia. Wlać pozostałe mleko i wodę, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia, mieszając co jakiś czas.

   Ciepłą owsiankę przełożyć do miski robota i wymieszać z drożdżami, aż się rozpuszczą. Dodać masło, sól i przesianą mąkę. Całość zagnieść hakiem, aż składniki się połączą. Wyrabiać na niskich obrotach – moc 2-3 –przez 8 minut. Przełożyć ciasto do większej miski, przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Wyrobione ciasto będzie mocno kleiste, więc w przekładaniu pomocna będzie szpatułka.

 

   Głęboką blaszkę  około 30 x 35 cm (de facto 28 x 36 cm) wyłożyć pergaminem. Przełożyć na nią wyrośnięte ciasto i delikatnie rozklepać dłońmi na całej powierzchni – szybko i bez problemów zrobi się to lekko wilgotnymi rękami. Ciasto powinno być równo rozłożone. Podzielić na 16 kawałków – na przykład nożem do pizzy  – i oprószyć mąką na całej powierzchni. Przykryć czystą ściereczką i arkuszem folii spożywczej i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.

   W międzyczasie nagrzać piekarnik do 225°C. Piec chleb 20-25 minut na piękny złoty kolor. Wyjąć i wystudzić. Kroić wzdłuż nacięć, uzyskując pyszne bułki chleba.

Ewa

  • 6
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
    6
    Udostępnienia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *