Bułki z Makiem

29 Maja 2020 o 20:57
Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję bułek z makiem. Jedne już są na stronie, ale te miały swoją premierę dopiero niedawno. W dodatku w momencie, kiedy to drożdże znów się pojawiły na sklepowych półkach. I kto by pomyślał, że będą one towarem deficytowym do tego stopnia, że moja ogromna ochota na zwykłą drożdżówkę z kruszonką nie zostanie zaspokojona przez kilka tygodni. Ale udało się. Ba! Poszłam nawet kilka kroków do przodu, robiąc pyszne bułeczki. Kilka razy pod rząd – i wcale nie z nudów, ale ulegając presji. Presji? Chciałam powiedzieć – prośbom.
Bułki są proste, wychodzą za każdym razem tak samo. Jedyna rzecz, która uległa raz zmianie, to składnik przeznaczony do smarowania bułek. Z reguły używam odrobiny białka, ale ten jeden raz miałam luźne żółto, więc bez zastanowienia się smyrgnęłam nim wierzch moich bułek. W czym rzecz? Otóż zarówno białko, jak i żółtko – jedno i drugie wymieszane z małą ilością wody – spowoduje, że mak nie będzie odpadał w upieczonych bułek. A poza tym nada wierzchom lekkiego i fajnego połysku, przy czym żółtko spowoduje, że będzie on bardziej złocisty. W każdym razie resztki jajka zawsze można usmażyć, robiąc jajecznicę, lub wykorzystać do czegokolwiek innego.
I jeszcze jedna rzecz. Niestety wyrobił mi się mikser, w którym tak bajecznie wyrabiało się ciasto drożdżowe… Trzeba było podkasać rękawy i wziąć się z powrotem do ręcznego wyrabiania. Niemniej jednak wiem, że wszystko można wyrobić maszynowo, bez uszczerbku na smaku, zyskując za to trochę czasu i siły.
Bułki gorąco polecam. Zwłaszcza tym, którzy pamiętają bułki z masłem i pyszną kiełbasą żywiecką. Lub z masłem i żółtym serem. Stare czasy, które na chwilę mi się przypomniały. Niewiele potrzeba, aby sprawić sobie odrobinę przyjemności.

Bułki z Makiem
8 sztuk
50 dag mąki pszennej T650,
2,5 dag drożdży,
300 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oliwy + do miski,
1 łyżeczka białka lub żółtka,
1 łyżka wody,
mak,
tłuszcz do blachy lub pergamin.
Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i
wkruszyć do niego drożdże. Wlać 100 ml wody, wymieszać dobrze widelcem,
zgarniając przy okazji trochę mąki. Przykryć i odstawić na 10 minut, aż zaczyn
wyrośnie.
Dodać sól, wlać oliwę i resztę wody.
Zagnieść ciasto i wyłożyć na czysty blat. Wyrabiać przez 10 minut, uderzając od
czasu do czasu ciastem o blat. Wsadzić do wysmarowanej oliwą miski, obtoczyć,
aby powierzchnia ciasta też lekko pokryła się oliwą, przykryć szczelnie i
odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Wyjąć ciasto z miski, zagnieść lekko
usuwając nadmiar powietrza i podzielić na 8 równych kawałków po około 10 dag
(100 g) każdy. Uformować podłużne bułeczki i ułożyć na przygotowanej –
natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem – blasze. Przykryć i odstawić na 20
minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do
220°C. W miseczce wymieszać białko (lub żółtko) z wodą. Wyrośnięte bułki
posmarować przygotowaną mieszanką i posypać obficie makiem. Ostrym nożem zrobić
szybko i zdecydowanie nacięcia wzdłuż każdej bułki. Piec 20 minut. Zdjąć z
blachy i wystudzić na kratce.

Ewa