Bułki z Makiem

Bułki z Makiem

29 Maja 2020 o 20:57

   Dzisiaj chciałam Wam zaproponować kolejną wersję bułek z makiem. Jedne już są na stronie, ale te miały swoją premierę dopiero niedawno. W dodatku w momencie, kiedy to drożdże znów się pojawiły na sklepowych półkach. I kto by pomyślał, że będą one towarem deficytowym do tego stopnia, że moja ogromna ochota na zwykłą drożdżówkę z kruszonką nie zostanie zaspokojona przez kilka tygodni. Ale udało się. Ba! Poszłam nawet kilka kroków do przodu, robiąc pyszne bułeczki. Kilka razy pod rząd – i wcale nie z nudów, ale ulegając presji. Presji? Chciałam powiedzieć – prośbom.

   Bułki są proste, wychodzą za każdym razem tak samo. Jedyna rzecz, która uległa raz zmianie, to składnik przeznaczony do smarowania bułek. Z reguły używam odrobiny białka, ale ten jeden raz miałam luźne żółto, więc bez zastanowienia się smyrgnęłam nim wierzch moich bułek. W czym rzecz? Otóż zarówno białko, jak i żółtko – jedno i drugie wymieszane z małą ilością wody – spowoduje, że mak nie będzie odpadał w upieczonych bułek. A poza tym nada wierzchom lekkiego i fajnego połysku, przy czym żółtko spowoduje, że będzie on bardziej złocisty. W każdym razie resztki jajka zawsze można usmażyć, robiąc jajecznicę, lub wykorzystać do czegokolwiek innego.

   I jeszcze jedna rzecz. Niestety wyrobił mi się mikser, w którym tak bajecznie wyrabiało się ciasto drożdżowe… Trzeba było podkasać rękawy i wziąć się z powrotem do ręcznego wyrabiania. Niemniej jednak wiem, że wszystko można wyrobić maszynowo, bez uszczerbku na smaku, zyskując za to trochę czasu i siły.

   Bułki gorąco polecam. Zwłaszcza tym, którzy pamiętają bułki z masłem i pyszną kiełbasą żywiecką. Lub z masłem i żółtym serem. Stare czasy, które na chwilę mi się przypomniały. Niewiele potrzeba, aby sprawić sobie odrobinę przyjemności.



Bułki z Makiem

8 sztuk
  50 dag mąki pszennej T650,
 2,5 dag drożdży,
300 ml ciepłej wody,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżka oliwy + do miski,
    1 łyżeczka białka lub żółtka,
    1 łyżka wody,
       mak,
       tłuszcz do blachy lub pergamin.

   Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wkruszyć do niego drożdże. Wlać 100 ml wody, wymieszać dobrze widelcem, zgarniając przy okazji trochę mąki. Przykryć i odstawić na 10 minut, aż zaczyn wyrośnie.
   Dodać sól, wlać oliwę i resztę wody. Zagnieść ciasto i wyłożyć na czysty blat. Wyrabiać przez 10 minut, uderzając od czasu do czasu ciastem o blat. Wsadzić do wysmarowanej oliwą miski, obtoczyć, aby powierzchnia ciasta też lekko pokryła się oliwą, przykryć szczelnie i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
   Wyjąć ciasto z miski, zagnieść lekko usuwając nadmiar powietrza i podzielić na 8 równych kawałków po około 10 dag (100 g) każdy. Uformować podłużne bułeczki i ułożyć na przygotowanej – natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem – blasze. Przykryć i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
   W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220°C. W miseczce wymieszać białko (lub żółtko) z wodą. Wyrośnięte bułki posmarować przygotowaną mieszanką i posypać obficie makiem. Ostrym nożem zrobić szybko i zdecydowanie nacięcia wzdłuż każdej bułki. Piec 20 minut. Zdjąć z blachy i wystudzić na kratce.

Ewa


  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *