Bułeczki Bez Wyrabiania

Bułeczki Bez Wyrabiania

23 Kwi 2012 o 19:36

   Szybkie bułeczki dla tych, co to nie lubią mieć styczności z ciastem. Lekkie bułeczki dla tych, co to męczą się przy zagniataniu. Pyszne bułeczki dla tych, co to na sam zapach świeżego pieczywa dostają zawrotów głowy, a jak przyjdzie im wyjąć to cudo z piekarnika, to szału dostają, że jeszcze wystygnąć muszą.

   No cóż… Wystarczy mi ostatnie zdanie, ale reszta też jest in plus. Ciasto po prostu miesza się łychą w misce i to wystarczy. Przesadziłam, że styczności z ciastem nie ma żadnych – po wyrośnięciu było nie było trzeba je po prostu wziąć w kawałkach do ręki – i jak się chce uformować jakieś tam bułeczki, a jak się nie chce – przełożyć na blachę.

   Bułeczki robię dobre pół roku, i robię je tak często, że znam na pamięć. Nie są co prawda skomplikowane, ale jednak. Od siebie próbowałam robić różne wersje i z dodatkiem różnych mąk… ale te są najlepsze. Znalazłam je na francuskiej stronce o wdzięcznej nazwie Paprikas. I teraz kilka słówek od siebie. Do tych bułeczek robię domową ricottę – wciąż i nieustannie w dwóch wersjach. Najlepiej jest ją zrobić dzień wcześniej, aby stężała nieco. Do pewnego momentu wylewałam serwatkę, bowiem jakoś tak… Koleżanka mocno mnie ofuknęła, że wylewam to co najzdrowsze. Tak więc zlewam tę serwatkę i dodaję do tych bułeczek zamiast wody i mleka. Jednym słowem wlewam całe 300 ml płynu. Bułeczki są… po prostu fantastyczne (czytaj, choć o to naprawdę trudno: lepsze). Nie dodaję miodu – choć początki były z – bo takie smakują nam bardziej. I daję nieco mniej soli i z racji, że tak lubimy, i z racji, że oliwki nieco słone są.
I znów prosto, szybko (nie licząc wyrastania, ale z tym zawsze trzeba się liczyć) i przepysznie.

 

 

Bułeczki Bez Wyrabiania

37,5 dag mąki,
1,2 dag drożdży,
3/4 łyżeczki soli,
250 ml letniej wody (polecam serwatkę),
50 ml letniego mleka (tu też polecam serwatkę),
6 dag zielonych oliwek,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
mąka do oprószenia i podsypania.

 

   Oliwki pokroić na plasterki. Blachę wyłożyć pergaminem lub podkładką do pieczenia.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól i wymieszać. Zrobić dołek i wkruszyć drożdże i wlać wodę (ewentualnie 250 ml serwatki). Wymieszać widelcem, aż drożdże się rozpuszczą, zgarniając przy okazji trochę mąki. Dodać oliwki i tymianek. Zalać mlekiem (lub serwatką) i wymieszać drewnianą łyżką na jednolite ciasto.
Ciasto oprószyć mąką, przykryć i odstawić na 1 godzinę.

 

   Gdy wyrośnie wyłożyć za pomocą szpatułki na oprószony blat, delikatnie obtoczyć w mące i pokroić na 8 mniej więcej równych kawałków. Przełożyć na blachę, nadając im w miarę okrągły kształt.
Od razu nagrzać piekarnik do 200°C. Gdy się nagrzeje piec bułeczki ok. 30 minut.

 

Ewa

 

  • dodano: 14 stycznia 2016 17:12

    Mega pyszne. I przepis z rodzaju transformers. Robiłam z suszonymi pomidorami i bazylią , cebulą i żółtym serem… Pyszne!!!!

    autor Wiolka

  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    1
    Udostępnij


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *