Yufka z Kurczakiem i Warzywami

Tuż przed wyjazdem na wczasy dowiedziałam się, że zgłaszając mój blog do konkursu na stronie Doradcy Smaku, zostałam przyjęta. Pierwszy etap był prosty, teraz następuje kolejny. W międzyczasie miano mi dostarczyć zestaw dipów i sosów firmy Prymat, które mają być bazą owego konkursu. Na drugi dzień po fajnej wiadomości… nie było mnie już na miejscu. Całość miała „przyjść” pocztą, więc trochę martwiłam się, że listonosz pocałuje klamkę, a paczka wróci do nadawcy. Awizo po powrocie nie było. Tylko… czy to dobry, czy zły znak? W sklepach szukałam na półkach, ale żadnego z tych produktów nie widziałam. Oczywiście w razie czego, chciałam po prostu kupić. No ale problem sam się rozwiązał drugiego dnia rano. Puk… puk… Paczuszka :). I oto danie na konkurs. Zainspirowane letnimi wspomnieniami.

Poza tym myślę, że najlepszym sposobem na podzielenie się swoimi wrażeniami z podróży, będzie podzielenie się przepisem. Co prawda nie od tego zaczęłam, ale ten nastąpił zaraz po… Pomyślałam sobie też, że pozwolę Marzenie na użycie kupionego na Cyprze sumaka. Co prawda boję się że z yufką może być problem, ale polecam wykorzystać do tego zwykłe naleśniki. Gotowe. Farsz zawinąć w gotowce i usmażyć na patelni na złoto. Tak kiedyś zaczynałam robić własne pseudo sajgonki – z braku papieru ryżowego robiłam naleśniki. Pyszne były zamiast wtedy, myślę, że pyszne będą i teraz. Mogłabym co prawda powiedzieć, żeby zamiast yufki użyć filo, ale z nim taki sam problem. Jak sobie skądś człowiek nie przywiezie, to nie będzie miał. Zawsze wszak można samemu zrobić, ale z doświadczenia wiem, że tak idealne nie wyjdzie.
Oto mam kilka wielkich okrągłych arkuszy ciasta. Cienkiego i delikatnego w swojej strukturze, lecz w gruncie rzeczy łatwego w obsłudze. W końcu lwią część za nas wykonano. Nie całą porcję zużyłam na raz – jedliśmy z przyjemnością wielką – kilka dni pod rząd. Zmieniając jedynie układ. Raz serowe, raz mięsne. Mięsne podałam z dipem czosnkowym, choć zrobiłam go nieco inaczej niż podano w przepisie. Zależało mi na lekkiej wersji, bo już samo ciasto smażone w tłuszczu jest ciężkawe. Piszę ciężkawe… bo nic to. Znika błyskiem. Nada się na spotkanie z przyjaciółmi, lub nasiadówkę przy telewizorze. Oczywiście zawsze może być nasiadówka z przyjaciółmi – tego nie wykluczam. My zjedliśmy na obiad.
Sumak. Otóż właśnie. Fajna przyprawa, którą poznałam dzięki Paulinie, dostając od niej paczkę. Dużą paczkę. Nadaje fajny smak potrawom. Można dodać do warzyw, ale doskonale smakuje z nią kurczak. Można kupić w internecie. Użyłam też innej przywiezionej ze sobą przyprawy, tajemniczego „isot biber”. Wzięłam, bo ciekawie i zachęcająco wyglądał. W domu szperacz w postaci wyszukiwarki, i… okazuje się, że doskonały zakup. To chili chipotle – niestety nie wiem, czy dostępne gdzieś u nas. Mam nadzieję, że tak. Jednak zamiast niego proponuję doprawić po swojemu jakimkolwiek chili w proszku. Sumaka nie da się zastąpić…

 

yufka z kurczakiem (22).JPG

 

Yufka z Kurczakiem i Warzywami
z dipem czosnkowym (danie konkursowe Doradcy Smaku)

 

18 szt.
3 duże okrągłe arkusze Yufki,
1 mała cebula,
1 czerwona chili,
1/2 małej czerwonej papryki,
1/2 małej cukinii,
1 nieduży filet z kurczaka,
1 ćwiartka tylnia z kurczaka,
1 łyżeczka sumaka,
1/2 łyżeczki isot biber (drobne płatki chili chipotle),
1/2 łyżeczki mielonego kminu,
1/2 łyżeczki mielonej kolendry,
sól,
1/2 szkl. posiekanej natki pietruszki,
3 łyżki jogurtu greckiego,
olej do smażenia

Dip:
1 opakowanie Party Dip czosnkowy Prymat,
3 łyżki dobrego majonezu,
5 łyżek jogurtu greckiego,
1 łyżka soku z cytryny.

 

Cebulę obrać, umyć i drobno posiekać. Chili umyć, oczyścić i również drobno posiekać. Paprykę i cukinię umyć i oczyścić, usuwając pestki, powięzi i końcówki. Cukinię pokroić wzdłuż na paski, po czym w poprzek na słupki. Paprykę pokroić na słupki tej samej szerokości, lecz długości ok. 2 cm. Mięso umyć i usunąć skórę. tłuszcz i kości. Pokroić w malutką – naprawdę malutką – kostkę. Odłożyć.
Na dużej patelni rozgrzać delikatnie łyżkę oleju. Wrzucić cebulę i chili, i smażyć cały czas mieszając mniej więcej 2-3 minuty. Nie rumienić – cebula powinna się zeszklić jedynie. Dodać czerwoną paprykę i smażyć czasami mieszając 5 minut. Powinna zmięknąć. Dodać cukinię i smażyć jeszcze 2 minuty. Całość przełożyć do miski.
Na tą samą patelnię wlać nieco więcej oleju i mocno rozgrzać. Wrzucić mięso i smażyć przez ok. 3 minuty stale mieszając. Mięso ma być usmażone, ale nie wysuszone. Dodać do warzyw i wymieszać.
Do całości dodać sumak, chili, kmin, kolendrę i doprawić solą. Dodać jogurt i natkę i dokładnie wymieszać. Spróbować i ewentualnie doprawić wg własnego uznania.
Przygotować sobie miseczkę z wodą i pędzelek. I talerz. Na blacie rozłożyć arkusze ciasta. Złożyć na pół, zagiąć i ponownie rozłożyć. Przeciąć wzdłuż zagięcia – świetnie się sprawdza zwykłe niekarbowane radełko. Można zrobić to na pojedynczych arkuszach, ale jak się nabiera wprawy, to można za jednym zamachem. Połowę ciasta schować do woreczka lub pod ściereczkę. Drugą złożyć na 3 części tak, aby powstały równe trójkąty. Zagiąć i rozłożyć. Znów przeciąć wzdłuż zagięć. Ułożyć jeden na drugim lub brać pojedyncze trójkąty – trzymając resztę pod przykryciem.

 

yufka z kurczakiem (8).JPG

yufka z kurczakiem (9).JPG

yufka z kurczakiem (10).JPG

 

Brzegi ciasta posmarować delikatnie wodą. Na szerokim brzegu ułożyć łyżkę nadzienia formując wałeczek. Boki ciasta złożyć nieznacznie do środka i całość zawinąć. Dobrze zlepić. Odłożyć na talerz i przykryć np. arkuszem folii spożywczej. Powtórzyć z resztą trójkątów i drugą połową ciasta.
W rondlu lub na dobrej i nieprzywierającej patelni rozgrzać dobrze sporą ilość oleju. Smażyć partiami ze wszystkich stron na rumiano. Osuszyć na ręczniku papierowym i wyłożyć na półmisek lub na indywidualne talerzyki.

 

yufka z kurczakiem (15).JPG

W trakcie smażenia do miseczki wsypać Party Dip czosnkowy. Dodać majonez, jogurt i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać i odłożyć na 5 minut. Przelać do sosjerki. Podawać razem z nadziewaną kurczakiem i warzywami yufką.

yufka z kurczakiem (20).JPG

yufka z kurczakiem (23).JPG

Z pozdrowieniami dla Marzeny, Pawła i uśmiechniętych zawsze chłopców 🙂
Ewa

 

  • dodano: 13 września 2013 12:38

    Wygladało tak apetycznie, że koniecznie musiałam się dowiedzieć, co to jest ta „Yufka”

    autor Galantyna.pl

    blog: http://galantyna.pl/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *