Tarta z Kiszoną Kapustą, Boczkiem i Cebulą

Tarta z Kiszoną Kapustą, Boczkiem i Cebulą


15 Stycznia 2020 o 22.22

  Dzisiejszą Tartę wpisuję specjalnie dla Kaliforniego i jego Drogiej Ewy. Piękne ma imię dziewczyna, i pozwolę sobie to zaznaczyć. Wpis będzie szybki, bowiem jest taka potrzeba, jednak muszę zaznaczyć, że po przepis sięgnęłam do „Gazety Polskiej”, zmieniając go jedynie ciut… ciut…. Kartkę z recepturą bezczelnie wyrwałam Ukochanemu, zdając sobie sprawę, że przeczytana gazeta i tak pójdzie na dalszy przemiał jako surowiec wtórny. Wracam jednak do ważniejszego tematu wiodącego. Do tarty potrzebny będzie blat ciasta – można kupić gotowe kruche ciasto, ale ja polecam gorąco Kruche Ciasto na Wytrawną Tartę. Ono posłużyło mi jako podstawa, tym razem okrągłej tarty o średnicy 23 cm. Ciasta wystarczyło idealnie na pokrycie dna i boków.
   Na zdjęciu oryginału widoczna jest czerwona cebula, lecz pomyślałam sobie, że lepsza będzie przecież zwykła. Jakoś tak bardziej mi pasuje nie ze względu, że uważam, że jest lepsza. Po prostu my wolimy mocniejszą w smaku cebulę pospolitą od słodszej czerwonej. Piszę o tym, bowiem dobrze jest mieć jakąś alternatywę, i wybierać to, co wydaje nam się odpowiednie w danej chwili. Tarta wyszła fantastyczna. Niewydumane składniki tworzą zachwycającą w odbiorze – zarówno smaków i aromatów, jak i wizualnego obrazka – rustykalną całość.
   I kto by pomyślał… Wystarczyło zaufać redakcji i zrobić. Niestety kartka wyrwana bez nazwiska autorki/autora. Jednak kuchnią na łamach czasopisma zajmuje się Pani Iwona Balcerak, umieszczając tam zarówno swój tekst, jak i swoje zdjęcia. Ta Tarta zagościła u nas na stałe, a zimowa pora (tiaaa… jakaż to zima jest?!!!) domaga się zjadania większej ilości witaminy C. A tej przecież kiszona kapusta ma bardzo dużo. Dlaczegóż by więc nie użyć jej do Tarty?

Tarta z Kiszoną Kapustą, Boczkiem i Cebulą

  1 porcja Kruchego Ciasta na Wytrawną Tartę,
25 dag chudego, wędzonego boczku,
  3 cebule,
     olej,
30 dag kiszonej kapusty,
  1 łyżka masła,
  1 płaska łyżeczka kminku,
  3 łyżki kwaśnej śmietany (45 ml),
  1 jajko,
     sól, pieprz, starta gałka muszkatołowa do smaku.

   Cebulę obrać i pokroić w krążki grubości około 5 mm. Boczek pokroić w małą kostkę, podsmażyć na patelni, aż się zrumieni, podlewając w razie potrzeby odrobiną oleju. Wyjąć sam boczek i odłożyć na bok. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i delikatnie ją posolić. Zeszklić, często mieszając na niedużym ogniu. Cebula powinna zmięknąć bez zrumienienia. Wyjąć cebulę z patelni i odłożyć.
   Kminek rozetrzeć w moździerzu. Na patelnię wrzucić masło i stopić. Dodać kapustę, smażyć mieszając około 10 minut. Pod koniec smażenia dodać kminek. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wystudzić.
Nagrzać piekarnik do 200 ̊C.
   Schłodzone ciasto rozwałkować na krążek i wyłożyć nim lekko natłuszczoną formę do tarty średnicy 23 cm, dociskając do spodu i brzegów. Nakłuć gęsto spód widelcem i wsadzić do piekarnika. Piec 10 minut. W tym czasie dokładnie wymieszać na jednolitą masę śmietanę i jajko, doprawiając solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
   Ostrożnie wyjąć formę z piekarnika. Na spodzie rozłożyć kapustę, po czym warstwę cebuli i posypać boczkiem. Całość zalać masą jajeczną i ponownie wsadzić do piekarnika. Piec 20 minut.


Ewa

  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *