Racuchy z Cukinią

Tradycyjna rzecz w nieco inny sposób. A dlaczegóż by nie? Jedni lubią placki ziemniaczane na słodko, to może spróbować wytrawnej wersji racuszków? Gdy Młody tylko stwierdził, że dawno nie było… to jakby samo mi się nasunęło. W końcu im więcej rzeczy zrobię z tą cukinią, tym mniej jej będzie, a i nowe smaki będą poznane. Jedno jest pewne – gdyby placuszki były takie sobie, nie było by ich tutaj.
Tak. Wyszło mi. Wyszło mi przednio. Połówce smakowały ogromnie i nawet nie wspomniał nic o mięsie. Może z racji piątkowego wieczoru w moim mieście, ale czasami i to mu nie przeszkadza w uwagach na temat. Wszyscy jesteśmy mocno mięsożerni, jednak bardzo lubię takie potrawy. Ogólnie rzecz biorąc w piątek podałam z relish`em nomen omen cukiniowym. W każdy inny dzień pewnie zastanowiłabym się nad jakimś mięsnym sosem do tego – na co pewnie przyjdzie pora… Poza tym jako dodatek do mięs też się sprawdzą na 100%. Dałam żółtą cukinię, bo tej mam pod dostatkiem, niemniej jednak tradycyjna zielona będzie równie pyszna.
Racuszki są bardzo delikatne. Kwaśno-słodki smak cukiniowej mieszanki relish`a tylko to zaznaczył. Młody zjadł z kwaśną śmietaną, na wzór placków ziemniaczanych. I choć na początku kręcił nosem, no bo racuchy to na słodko zawsze… to jednak usiadł i zjadł – z przyjemnością. Po próbie relish`a przez moment zastanowił się, czy aby nie spróbować tak drugiej porcji, ale niestety to tylko krótka chwila była i pozostał przy śmietanie. Zależy mi na tym, aby jadł i inne, różne rzeczy. Żeby wiedział co to jest i jak smakuje. Relish owszem… dobry, ale jak to stwierdził – następnym razem.

 

Racuchy z Cukinią

25 dag mąki tortowej,
1,5 dag drożdży,
250 ml letniego mleka,
1/3 łyżeczki soli,
2 jajka,
3 dag masła (2 łyżki),
20 dag cukinii żółtej lub zielonej,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
olej do smażenia.

Drożdże wymieszać w dużej misce z połową mleka i około 2 łyżkami mąki. Przykryć i odstawić na około 10 minut.
W tym czasie stopić masło i odłożyć, aby przestygło. Cukinię umyć i zetrzeć na grubej tarce. Gdyby należała do tych przerośniętych deczko – usunąć pestki, przy czym waga dodawanej do ciasta cukinii nie powinna się zmienić. Oddzielić białka od żółtek, po czym ubić białka na sztywną pianę. Dodać do nich żółtka i ubić jeszcze raz.
Do przygotowanego rozczynu dodać resztę mąki, wciąż płynne masło, jajka i sól. Całość wymieszać na jednolite, ciasto bez żadnych grudek. Dodać cukinię i natkę pietruszki, wymieszać jeszcze raz, przykryć miskę i odłożyć na 30-45 minut do wyrośnięcia.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać ciasto – około 2 łyżki na racucha – i smażyć z obu stron na rumiano.
Podawać z relishem, kwaśną śmietaną lub sosami wg uznania.

 

Ewa

 

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *