Śledzie a la Milanówek

Śledzie a la Milanówek  (przepis Marinika)

 25 dag filetów śledziowych (ja używam w oleju),
   1 łyżka cukru,
1/4 szkl. oleju,
3 łyżki octu (daję winny),
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
15 dag cebuli,
2-3 ziarna ziela angielskiego,
1 liść laurowy,
1 łyżeczka białej gorczycy (w oryginale 1,5 dag).

W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim pokrojoną w cienkie półplasterki cebulę. Dodać cukier i chwilkę jeszcze smażyć mieszając. Wlać ocet, dodać liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i koncentrat pomidorowy. Dusić kilkanaście minut, po czym zdjąć z ognia i ostudzić.
Z ostudzonego sosu wyjąć liść laurowy i ziele angielskie. Sos wymieszać ze śledziami pokrojonymi na kawałki i wstawić do lodówki do przegryzienia.

Jedno małe wyjaśnienie – Marinik zaznaczył, że nie pamięta skąd ma przepis. Zawsze pisze co i jak. A przepis wart podzielenia się. Ja wiem, że mam go od Marinika, więc z racji tego, że przepis rzeczywiście tego wart -to się dzielę i ja.
Polecam.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


2 thoughts on “Śledzie a la Milanówek”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *