Duet z bajecznym sosem

Duet z bajecznym sosem…  (przepis Miki)
…czyli „Dwa mięska w śmietanie estragonowej”

2 filety z piersi kurczaka,
2 polędwiczki wieprzowe,
500 ml kwaśnej śmietany,
50 dag malutkich pieczarek,
sól, pieprz,
estragon,
masło,
oliwa.

Mięsa umyć, osuszyć i pokroić – filety w grube paski, polędwiczki w plastry grubości 2 cm, które należy rozpłaszczyć palcami. Na patelni rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zrumienić każdy kawałek mięsa z obu stron, przekładając gotowe do rondla.
Pieczarki oczyścić, większe można przekroić na pół – ale zdecydowanie najcudniej wyglądają w całości. Zrumienić je na pozostałym na patelni tłuszczu (ew. dodać odrobinę) i przełożyć do mięsa. Całość posolić i popieprzyć. Na patelnię wlać śmietanę, dobrze wymieszać i zalać mięso. Dodać ok. 1 łyżeczkę estragonu (to moja ilość, bo z tego co pamiętam Mika daje więcej) i dusić 15-20 minut, aż śmietana lekko zgęstnieje.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *