Cytrynowe Wstążki z Cukinii z Sosem z Pieczonej Czerwonej Papryki (WW)

Cytrynowe Wstążki z Cukinii z Sosem z Pieczonej Czerwonej Papryki   (WW)

15 kwietnia 2018 o 14:27

   A teraz o wstążkach nieco inaczej. I nie mam na myśli pysznego makaronu, lecz delikatne zielone pasemka lekkiej cukinii. Gwarantuję, że również są pyszne, a na dodatek szalenie mi się podobają – wizualnie. Przepis ten znalazłam w książce Carol Gelles „Diabetes Cooking for Everyone” i bezzwłocznie zrobiłam. Jak sam tytuł wskazuje, to kuchnia dla każdego – i każdemu z całego serca polecam.  Na szczęście dla mnie napisana prostym językiem, więc wszystko jest zrozumiałe. A skoro jej w Polsce nie ma (chyba), to chociaż tutaj w jakiejś malutkiej cząstce ją przybliżę.

   Faktycznie ociupinę przepis zmieniłam, dodając nieco więcej soku z cytryny (polecam kierować się własnym smakiem, po prostu próbując) i przede wszystkim zrezygnowałam z cukru. Dodaje się go zaledwie ¼ łyżeczki do sosu, i choć ta ilość nie powinna mieć wpływu na wzrost cukru we krwi (takie są zapewnienia autorki), to ja jednak chciałam, aby danie było w ogóle wolne od cukru. Sama na co dzień też unikam słodzenia większości dań, których samoistna słodycz jest na tyle wystarczająca, a tu zapewni ją pieczona papryka. Porcje dla osób z problemami z trzustką nie są zbyt duże, jednak taka cukinia ma być jedynie dodatkiem. Zawsze – będąc zdrowym  – możemy po prostu podwoić składniki.

   Jeszcze parę uwag muszę dołożyć – uwag autorki. Papryka (którą piekę swoim systemem) może być pieczoną papryką ze słoika. Ułatwi to zadanie, ale mnie osobiście taka zamiana wcale nie pociąga. A sam Sos z Pieczonej Papryki można zastąpić Sosem Marinara. Ze swej strony polecam paprykowy, który jest niezwykle aksamitny, lecz wyraźny w smaku. Dodatkowo mocą swojej czerwieni fantastycznie podkreśli delikatność zieleni głównej bohaterki, czyli cukinii. Polecam do głównych dań – zarówno do mięs, jak i do ryb. Całość to 4 porcje i 0 WW (wymienników węglowodanowych).

 

Cytrynowe Wstążki z Cukinii z Sosem z Pieczonej Czerwonej Papryki   (WW)



1 mała pieczona czerwona papryka*,
2 łyżki wody,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
½ ząbka czosnku,
1/8 łyżeczki mielonej papryki,
sól do smaku,
1 średnia cukinia,
2 łyżeczki oliwy,
¼ łyżeczki suszonego rozmarynu, pokruszonego,
1 łyżeczka soku cytrynowego (lub 2 – według uznania).

 

   * Umytą i osuszoną paprykę przekroić na pół i oczyścić z nasion i powięzi. Pokroić na szerokie paski i ułożyć skórką do góry na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Piec w temperaturze 200°C w odległości 10 cm od górnej grzałki przez 10 minut. Odwrócić i piec 5-8 minut. Wyjąć, przestudzić i obrać. Można też całą paprykę ułożyć na małej, specjalnej kratce na palniku i opiekać nad ogniem, aż skórka zrobi się czarna i zacznie odchodzić od miąższu, obracając systematycznie szczypcami. Wystudzić i obrać.

   Upieczoną paprykę przełożyć do pojemnika blendera, dodać wodę, koncentrat pomidorowy, czosnek, mieloną paprykę i sól. Zmiksować na gładko.
Odciąć końce cukinii, po czym przekroić ją wzdłuż na pół. Za pomocą obieraczki do warzyw pokroić (prostopadle do cięcia) wzdłuż na wstążki. Trzeba mocno docisnąć obieraczkę, aby otrzymać ładne tasiemki.

   Na dużej patelni rozgrzać oliwę na sporym ogniu. Wrzucić cukinię i rozmaryn, smażyć mieszając, aż zmięknie przez około 2 minuty. Wymieszać z sokiem z cytryny. Podzielić cukinię na 4 porcje i wyłożyć na małe talerzyki. Na środku polać sosem i podawać.

Ewa

  • 7
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    8
    Udostępnienia


1 thought on “Cytrynowe Wstążki z Cukinii z Sosem z Pieczonej Czerwonej Papryki (WW)”

  • Twoja cukinia jest pyszna, Ponieważ moje schorzenie smusza mnie do przestrzegania
    rygorystycz\nej diety (nie mogę jeść także niektórych warzyw i owoców) dlatego zrobiłam
    cukinię wg twojego przepisu i bardzo mi posmakowała. W ten sposób wzbogaciłam
    swoje umiejętności o tą przystawkę. Jest smaczna i nawet ja potrafię ją zrobić. Dziękuję.D.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *