Zapiekanka z Ziemniaków i Kapusty

Zapiekanka z Ziemniaków i Kapusty

26 Listopada 2018 o 16:49

   Wpadłam sobie kiedyś do dziwnego sklepu o szumnej nazwie „Jarmark Europa”. W zasadzie mam go po drodze do domu, więc kiedyś z ciekawości i polecenia Ani zerknęłam tam. I tak jak Anulka mówiła… jest tam po prostu szwarc, mydło i powidło, czyli prawdziwy lamus staroci wszelkiej maści. To, że mam kilka pięknych „babcinych” talerzy (niestety w pojedynczych sztukach), którym nie mogłam się oprzeć, to jeszcze moje pytanie o książki kucharskie zaowocowało przytarganiem przez właściciela kilku sztuk. Jedynym minusem jest to, że są w języku niemieckim. Za to cena tak atrakcyjna, że bez wahania zabrałam wszystkie. Tyle radochy za kilka złotych.

   Fakt, że książki grube nie są, i nie wszystkie przepisy okraszone są zdjęciami, to jednak jakoś łatwo było mi się zdecydować niemal od razu na tę zapiekankę. Kartoffel Kohl Gratin nie potrzebowała ani pomocy tłumacza, ani też długiego zastanawiania się – jak to ugryźć. Pierwszą porcję zrobiłam tak jak podano w przepisie, czyli na dwie osoby, dodając od siebie niewiele, czyli zwiększając dwukrotnie ilość mozzarelli. Ukochany wyjechał w świat, czyli gdzieś tam oddelegowany został na kilka dni, więc wszystko się zgadzało. Powtórka nastąpiła po jego powrocie, ale tu już trzeba było zweryfikować ilości samej kapusty. I wziąć większe naczynie do zapiekania. O zmianie naczyń nie będę wspominać, bo to jest logiczne, jednak chciałam napisać, dlaczego dodałam znacznie mniej kapusty. Otóż mniejszą ilość – nawet gdy jest ona w mniejszej formie – rozłożymy cienką warstwą, która w niczym nam przeszkadzać nie będzie. Grubsza jej warstwa już może stanowić problem, bo kapusta smakowo może zabić to, co my bardziej lubimy, czyli ziemniaki. Abstrahując od faktu, że dałam mniej jedynie dlatego, żeby mogło mi się wszystko zgrabnie zmieścić, lecz właśnie podczas unicestwiania tejże zapiekanki, stwierdziliśmy, że smaki są idealnie zbalansowane. Nie ma potrzeby przeciążać całości. Gdyby ktoś miał ochotę zrobić sobie zapiekankę według książkowych wskazówek, czyli dla dwóch osób – 30 dekagramów kapusty to jest to. Resztę proszę dać o połowę mniej.

   Wypada mi podzielić się tytułem źródła, skąd zaczerpnęłam pomysł na pyszny obiad. „Feine Aufläufe, Knödel und Strudel” czyli tyle co „Małe Zapiekanki, Knedle i Strudle” autorstwa Ingrid Kiefer i Theres Rathmanner. Dochodzę do wniosku, że nie taki język niemiecki straszny, a smaki bardzo podobne do naszych. Zapiekanka prócz smaku ma jeszcze kilka plusów. Jest bardzo prosta w robieniu, ogólnie dosyć szybka, i po podgrzaniu smakuje równie pysznie, jak tuż po wyjęciu z piekarnika. Na dodatek gdy się użyje chudego nabiału czyli mleka, serka i mozzarelli – tak jak jest w przepisie (książka z dopiskiem „Ciesz się i bądź szczupła”, lecz osobiście nie biorę tego pod uwagę), zapewnimy syte lecz lekkie danie.

 

Zapiekanka z Ziemniaków i Kapusty
Kartoffel Kohl Gratin

 

1 kg ziemniaków ze skórką,
45 dag kapusty,
150 ml gorącego wywaru warzywnego,
200 ml chudego mleka,
2 jajka,
20 dag serka śmietankowego z ziołami,
sól, pieprz,
20 dag mozzarelli.

 

   Ziemniaki ugotować mundurkach na parze przez 25 minut, lekko przestudzić i obrać. W czasie gotowania ziemniaków pokroić kapustę w paski i gotować w gorącym bulionie przez 7-10 minut. Przełożyć na durszlak i odcedzić z nadmiaru płynu. Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Nagrzać piekarnik do 180°C

   Trzepaczką wymieszać mleko z jajkiem i serkiem na jednolitą masę, doprawić lekko solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania (bez natłuszczania) ułożyć warstwę ziemniaków, lekko posolić i popieprzyć. Rozłożyć całą odsączoną kapustę, popieprzyć  i przykryć kolejną warstwą ziemniaków. Znów lekko posolić i popieprzyć. Całość zalać masą jajeczną. Zetrzeć mozzarellę i posypać nią wierzch zapiekanki. Wsadzić do piekarnika i piec około 20 minut.

 

Ewa

 

  • 4
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    5
    Udostępnienia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *