Tymbaliki z Cukinii z Fetą

Cukiniowa to ja jestem. Od… chyba zawsze. I powiem szczerze, że dobrze mi z tym jest. Każdy sezon przynosi inne propozycje, ale systematycznie wracam też i do starych przepisów. W tym roku jednak… chciałam napisać że żadnej zupy nie zrobiłam. Ale właśnie mnie olśniło – zrobiłam przecież. Raz. Zrobiłam, bo do niczego innego niż zupa się nie nadawała cukinia sporych rozmiarów, którą byłam dostałam. Z poleceniem – zrób sobie coś. To była niestety konieczność i takich prezentów (ciii….) ja bardzo nie lubię. Niech będzie jedna, byle mała.
No nic. Zupa zawsze dobra. Od tygodnia jednak obmyślałam plan działania ze względu na zadany temat, czyli cukinia w roli głównej. Udało mi się w piątek zrealizować, aby w sobotę móc podać szerszemu gremium do degustacji. Ufff… Bingo! Opłacało się tak długo zastanawiać, aby dograć każdy szczególik, A tam… żadnych szczególików nie było ;). Po prostu trochę się bałam jak to będzie wyglądało i smakowało. No i czy nie narażę się na żarty, na które i tak się narażam. No bo bracia sobie nie darują.
Jednak… Właśnie! Mimo kilku uszczypliwości (choć mam nadzieję, że jednak docenieniu moich poświęceń) tymbaliki zniknęły. Prawie wszyscy jesteśmy winni, a do wina pasują wyśmienicie. Podałam z innymi serami. Za pierwszym razem można się przerazić ilością pracy, ale wcale tak dużo jej nie ma. Inaczej – myślałam, że więcej czasu mi to zajmie, zwłaszcza misterne układanie plastrów cukinii. Ale nie. Najdłużej zeszło na opieczeniu i wystudzeniu papryki. Reszta jest w zasadzie chwilą. Zapraszam dzisiaj na serową wersję cukinii. Ach. Serową. Fety jest zdecydowanie więcej, ale ja dodałam jeszcze domową ricottę. Można rzecz jasna kupnej użyć. Tylko, że na takie spotkania to ja tę domową już w hurtowych ilościach robię. A serwatkę używam do wypieku pieczywa. I tym razem też tak było…

 

 

Tymbaliki z Cukinii z Fetą

2 sztuki

1 średnia cukinia,
15 dag fety,
5 dag ricotty,
1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu,
1 łyżka posiekanej bazylii,
1 czerwona papryka,
sól.

Nagrzać piekarnik do 200°C. Paprykę umyć, ułożyć w żaroodpornym naczyniu i wsadzić do piekarnika. Opiekać ok. 20-30 minut, obracając co jakiś czas. Skórka powinna stać się czarna miejscami i odchodzić od miąższu. Wyjąć, przestudzić i obrać. Wystudzić zupełnie, po czym przekroić na 2 plastry i wyciąć krążki wielkości spodu kokilek, w których tymbaliki będą robione.

 

 

Cukinię umyć i osuszyć. Odciąć końce i pokroić wzdłuż na plastry grubości ok. 3 mm. Świetnie nadaje się do tego celu specjalna łopatka do krojenia serów. Nóż do warzyw będzie za cienki. W rondlu zagotować wodę, dodając odrobinę soli. Gdy zawrze, wrzucić plastry cukinii i zostawić na delikatnym ogniu przez 3 minuty. Szybko odcedzić i przelać zimną wodą. Odsączyć i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Najładniejszymi plastrami wyłożyć kokilki tak, aby delikatnie na siebie na bokach naczynek zachodziły. Kilka zostanie, ale mogą się przydać. Końce plastrów pozostawić zwisające.
Fetę rozdrobnić widelcem i dodać ricottę. Całość dokładnie wymieszać. Pieprz opłukać i drobno posiekać, po czym dodać do serów razem z bazylią.

 

 

Wymieszać po raz drugi i napełnić kokilki. Łyżeczką wyrównać powierzchnię. Przykryć plastrem papryki i założyć do środka zwisające końcówki. W razie gdyby powstała jakaś wolna przestrzeń, lub jakiś plasterek nam się urwał lub był za krótki – dosztukować wybranym z reszty cukinii kawałkiem. Pozostałą swobodnie można zjeść.

 

 

Całość przykryć kawałkiem folii spożywczej, odwrócić do góry dnem na talerzu i wsadzić razem z kokilką do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Cukinia puści trochę soku, który zbierze się na dnie, i który należy odlać. Zdjąć folię i wyjąć tymbaliki z kokilek – delikatnie przeciągając cienkim nożykiem po ściance naczynia. Wypadną same. Można ułożyć w całości, ale ja pokroiłam na ósemki. Wyłożyć na talerz i podawać.

 

Ewa

 

  • dodano: 13 września 2012 20:14

    Urzekły mnie niesamowicie. Cudne!

    autor mahika

  • dodano: 31 sierpnia 2012 9:15

    Rewelacja, nigdy się nie spotkałam z takim przepisem, wszystko wygląda pysznie, ja zamiast fety używam ser typu Bałkańskiego(z lidla), jest mniej słony, a tymbaliki chyba wyjdą równie pyszne, super pomysł:)

    autor Goga

  • dodano: 29 sierpnia 2012 18:29

    Co za pomysł! Uwielbiam cukinię, a dodatkowo tak ładnie się prezentuje.

    autor Paulina

    blog: http://big-bubble-gum.blogspot.com/

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *