Misz-masz paprykowy
Misz-masz paprykowy
1 czerwona papryka,
1 żółta papryka.
Marynata:
100 ml oliwy,
4 łyżeczki soku z cytryny,
4 ząbki czosnku,
1-2 łyżki świeżego posiekanego rozmarynu,
sól, pieprz.
Czosnek obrać i pokroić w plasterki, które z kolei pokroić w słupki. W misce wymieszać oliwę z sokiem cytrynowym, solą i pieprzem, po czym dodać czosnek i rozmaryb.
Papryki umyć i dokładnie oczyścić z gniazd nasiennych i powięzi. Pokroić na paski grubości ok. 1,5-2 cm. Wrzucić do marynaty, wymieszać, przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę.
Po tym czasie odcedzić, zachowując marynatę. Przełożyć do szlanej formy do zapiekania lub na zwykłą blaszkę. Ale dla świętego spokoju z myciem – wyłożyć ją lepiej folią aluminiową.
Piec przez 20 minut w temp. 200°C, mieszając co jakiś czas.
Po wyjęciu z piekarnika doprawić solą i pieprzem, jeśli zajdzie taka potrzeba. Skropić częścią marynaty i podawać. A podać można do drugiego dania jako smaczne zastąpienie surówki lub jako dodatek do smacznej kolacji.
Źródło: francuski net