Jajka Zapiekane w Pomidorach

 

Gdzieś zrobiłam błąd… Zdecydowanie powinnam podwoić składniki, bo jedna porcja na osobę, to mało. Dwie jest genialnie, lecz… Właśnie – lecz gdy będzie się miało dodatkowo prócz pieczywa i sałatkę, a danie nie będzie obiadowe tylko kolacyjne raczej, to z pewnością wszyscy będą zadowoleni. U nas zadowolenie skupiło się na Młodym, a w nas pozostał niedosyt… Nadrobimy… I to szybko – póki dynia w zasięgu. Stwierdziłam jednak, że gdy mój sezon się skończy, będę dodawała cukinię – mniej słodką, a co za tym idzie delikatniejszą w smaku, ale z pewnością też się sprawdzi. Pewnie też sprawdzą się i pomidory w puszce, ale i te zostawię sobie na później, korzystając póki co z dojrzałych, pachnących i świeżych pomidorów.
Nie mam tak naprawdę nad czym się tu skupiać – wszystko jest proste do bólu. Może poza jedną rzeczą. Już zapiekania jajek. Dobrze by było, aby białka były ścięte i chowały w sobie płynne złoto. Bardzo łatwo jest przedobrzyć, ale można to przeskoczyć sprawdzając pod koniec co chwilę. Białko sprawdziłam patyczkiem czy się ścięło całkowicie, jednak ten czas zależeć będzie po prostu od wielkości jajek. Moje były średnie, za to prawdziwie wiejskie. Duże automatycznie wymagać będą dłuższego pobytu w cieple. O małych powiem tylko, że się nie opłaca… Tak nawiasem mówiąc robiąc te jajka przyświecała mi wizja opowieści z jajem na temat wielkiej ich ilości do dania. Znaczy do rozdania ;). W daniu zaś całość jest przepyszna – a jedliśmy ją po prostu łyżeczką.

 

Jajka Zapiekane w Pomidorach

1/2 średniej cebuli,
1/2 niedużej czerwonej papryki,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy (spod suszonych pomidorów),
1 łyżeczka mielonej kolendry,
1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
2 suszone pomidory,
2 duże pomidory,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
10 dag dyni,
4 średnie jajka,
sól (morska najlepiej), pieprz,
posiekana natka pietruszki do posypania.

Cebulę posiekać, paprykę oczyścić i pokroić w kosteczkę niewiele większą od cebuli. Suszone pomidory pokroić w kostkę wielkości jaka nam pasuje. Pomidory sparzyć i obrać. Przekroić na ćwiartki i usunąć pestki, po czym miąższ pokroić w kosteczkę. Oczyszczoną dynię zetrzeć na grubej tarce.
W rondlu rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić cebulę i paprykę i lekko posolić. Dodać kolendrę, paprykę w proszku i suszone pomidory. Całość wymieszać i smażyć ok. 5 minut mieszając. Cebula powinna zmięknąć.
Dodać pokrojone pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotować mieszając co jakiś czas, aż całość po prostu zgęstnieje. Dodać dynię i gotować jeszcze ze 2 minutki. Doprawić solą i pieprzem. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 190°C.
Warzywa rozłożyć do 4 kokilek i zrobić w w nich spore wgłębienie. Do każdego wbić po jednym jajku. Wsadzić do piekarnika i zapiekać ok. 12-14 minut.
Oprószyć bardzo delikatnie pieprzem i posypać natką pietruszki. Podawać natychmiast w towarzystwie pysznego pieczywa i zielonej sałaty z winegretem koniecznie.

 

Ewa

 

 

  • dodano: 07 października 2011 13:40

    bardzo smacznie to się zapowiada i faktycznie proste więc zrobię sobie i ja 🙂

    autor Pyza

  • dodano: 07 października 2011 19:56

    Rewelacyjne. Ja lubię takie płynne żółtko.

    autor pyra

    blog: www.ja-w-kuchni.bloog.pl

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *