Medaliony Cielęce z Sosem Pieczarkowym

Wyjęłam ten piękny kawałek mięsa z zamrażalnika. No przecież nie będzie leżał do końca świata, tylko dlatego, że ma mnie cieszyć, bo nie wiadomo kiedy taki kawałek po raz drugi dostanie się w moje ręce. Tym bardziej, że na dobrą sprawę z tego można cuda zrobić. Ale właśnie – czy to dobrze? Innym razem nie byłabym tego taka pewna. Znam siebie i wiem, że im dłużej bym się zastanawiała, tym mniej byłabym zdecydowana. A tak – brak czasu, nadmiar pewnych składników i niedzielny wymiar dnia wymusiły na mnie szybką, lecz jakże trafną decyzję. Dlaczego trafną? Trzeba było widzieć twarze chłopców… :).
Tak, tego mięsa chyba zepsuć nie można, ale ja nigdy medalionów nie robiłam. Kojarzyły mi się zawsze z wykwintnym jedzeniem i co tu zrobić, aby było dobrze? Aby delikatność cielęciny pozostała? Aby całość miała charakter i na dodatek zawierała w sobie choć odrobinę dyni… która na szczęście jeszcze bokiem nam nie wychodzi, ale wiecznie też trwać nie będzie. Zwłaszcza już naruszona.
No i powstało. Dyni oczywiście dodawać nie trzeba, gdy się jej po prostu nie ma, ale jednak świetnie się sprawdziła. Podałam z kluseczkami dyniowymi – tym razem ugotowanymi znacznie wcześniej i odsmażonymi na maśle. Jestem pewna, że i makaron będzie tu wybornie pasował, nie mówiąc o takich śląskich… Bo w końcu nie każdy lubi dynię, i nie każdy ją ma.

Medaliony Cielęce z Sosem Pieczarkowym
8 plastrów polędwicy cielęcej (grubości ok. 2 cm),
3 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
1 łyżka masła,
30 dag pieczarek,
1/2 czerwonej papryki,
300 ml kremówki,
10 dag oczyszczonego miąższu dyni,
posiekana natka pietruszki do posypania,
kluseczki dyniowe lub inne lub makaron do podania.

Mięso przed pokrojeniem opłukać i osuszyć. Związać każdy kawałek bawełnianą nicią, aby uformować w miarę ładne krążki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso po około 4 minuty z każdej strony. Po usmażeniu posolić delikatnie i popieprzyć, po czym przełożyć na głęboki talerz i przykryć.
Oczyszczone pieczarki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i powięzi, pokroić w krótkie paseczki. Dynię pokroić w plasterki, a następnie w krótkie słupki. Na patelnię po smażeniu mięsa dodać masło i gdy zacznie się pienić, wrzucić pieczarki. Smażyć mieszając, aż przestaną puszczać sok. W międzyczasie usunąć nici z mięsa – to jest najlepszy moment. Dodać paprykę i smażyć jeszcze ze 3 minuty. Papryka powinna zmięknąć, ale pozostać jędrna. Wlać śmietanę i wrzucić dynię. Wymieszać i dodać mięso razem z sokiem, który puściły. Całość gotować aż śmietana zgęstnieje.
Na talerze wyłożyć trochę sosu, ułożyć na nim po dwa kawałki mięsa, polać odrobiną sosu (albo i nie) i posypać posiekaną natką. Podawać z kluseczkami lub makaronem.

 

Ewa

 

  • dodano: 06 października 2011 18:34

    Pyszne medaliony i ten sosik 🙂

    autor grazyna0071

    blog: www.grazynagotuje.pl

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *