Kurczak zapiekany na sposób śródziemnomorski

Kto lubi kuchnię tego rejonu – słoneczną, pachnącą niemiłosiernie, soczystą i taką, której nigdy nie ma się dość… pewnie zna to danie. Kto nie zna, ten poznać powinien. I już. Po ostatnich podróżach nad to Morze Śródziemne, co rusz wracam do tej kuchni, aby choć przez moment przypomnieć sobie jak było fajnie. Jak smacznie. I jak bardzo na luzie. Może dane mi będzie jeszcze kiedyś wrócić tam dosłownie. Tym bardziej, że dostaliśmy odgórny nakaz od bywalczyni tamtejszych miejscowych lokali – odwiedzić je osobiście i spróbować czym żywią się nie hotelowi  goście, a po prostu mieszkańcy. No ale jak się miało w hotelu jedzenie takie, że oczy na wierzch wyłaziły… to się już poza nim jeść nie chciało. Wzięliśmy sobie jednak to do serca z mocnym postanowieniem poprawy.

Dzisiaj więc kontynuacja moich zachwytów nad kuchnią tego regionu. I choć w zasadzie do tej pory podążałam krokami kuchni Maghrebu, to to danie bardziej kojarzy mi się z południową Francją albo Włochami. Czyliż zostaniemy w Europie. Danie jest banalnie proste, ale ja zrobiłam je w sezonie niezbyt odpowiadającym. W sezonie mało pomidorowym. W sezonie marazmu warzywnego, którego nie znoszę. Kupiłam więc pomidory i z zakazem ich ruszania, czyli bicia po łapkach… poczekałam aż dojrzeją w kuchennej atmosferze. Letnim do pięt, do pestek… nie dorównują, ale tak mnie wzięło, że nie bacząc na nic zrobiłam. I pewnie, że warto było.
Jeszcze tylko jedną uwagę dodam. Daję do dania wino, które można zastąpić bulionem lub nawet zwykłą wodą. Wchodzi go tu niewiele, ale resztę wypijamy do dania. Więc tak przy okazji uszczknę trochę do mięsa. Bo wino tu sprawdza się idealnie.

 

 

Kurczak Zapiekany na Sposób Śródziemnomorski

4 udka z kurczaka,
oliwa,
80 dag małych najlepiej ziemniaków (może być więcej),
1 duży dojrzały pomidor,
1 garść czarnych oliwek (proponuję dużą garść, ale to zależy od nas),
2 ząbki czosnku,
1 gałązka świeżego rozmarynu,
80 ml białego wytrawnego wina,
sól (najlepiej morska), pieprz.

 

Mięso umyć, osuszyć i podzielić każde udko na dwie części, odcinając dramstiki. Rozgrzać 2 łyżki oliwy w rondlu lub na patelni, wrzucić mięso – jeśli nam się zmieści to na raz, jeśli nie – to na dwie tury je podzielić. Smażyć ze wszystkich stron na rumiano. Przełożyć do naczynia do zapiekania.
W tym czasie obrać ziemniaki i przekroić wzdłuż na pół. Pomidora sparzyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. Czosnek obrać i pokroić w cieniutkie plasterki.

Nagrzać piekarnik do 200°C.
Do rondla wlać kolejne 2 łyżki oliwy i wrzucić ziemniaki, Smażyć około 5 minut mieszając co jakiś czas – na złoty kolor. Przełożyć do kurczaka, po czym wyjąć mięso na sam wierzch. Posypać pomidorem, oliwkami i czosnkiem. Rozmaryn umyć i osuszyć, oderwać listki i grubo pokroić. Posypać danie i wrzucić też gałązkę. Doprawić solą i pieprzem, skropić całość winem. Piec około 45 minut. Ziemniaki powinny być miękkie a wino odparować.
Podawać z białym winem.

 

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *