Tarta z Wiśniami i Czekoladowym Ganache

Tarta z Wiśniami i Czekoladowym Ganache

26 kwietnia 2018 o 20:53

   Niedawno zdarzyło mi się stanąć przed poważnym zadaniem, jakim było przygotowanie koniecznie tarty, i koniecznie z czekoladą. Kilka lat temu zrobiłam taką śliczną według książkowego przepisu, zapraszając na nią moją Bratanicę – Madzieńkę. Umówiłyśmy się na sesję zdjęciową, czyli najprościej rzecz ujmując, chciałam nauczyć się czegoś. Tarta miała być naszą osłodą i zwieńczeniem kilku potraw – przy okazji tej nauki. Niestety osłodą nie była, bowiem była… no może nie przeraźliwie, ale po prostu zbyt gorzka. Do tej pory mam mnóstwo doskonałych zdjęć na każdym etapie produkcyjnym – autorstwa Madzi, lecz pochwalić żadnym się nie mogę. Jakoś zniechęciłam się do tarty czekoladowej, a tu przyszedł czas, aby się „odniechęcić”.

   To „odniechęcanie” było stopniowe – zadanie było poważne, więc moje podejście doń nie mogło być inne. W zasadzie lubię pracować z czekoladą. Ma charakter, ma moc, odwdzięcza się zdecydowanym smakiem – byle rzecz z nią nie była przesłodzona. No i zbyt gorzka. Wiedziałam, że ganache nie może być tylko z gorzkiej czekolady, lecz stanowić mieszankę gorzkiej i deserowej. W kolejnym etapie przyszło mi zwiększyć ilość nadzienia, bo wpadł mi do głowy dodatkowy pyszny akcent w postaci skarmelizowanych wiśni. Za pierwszym razem część przedzierała się przez krem, a nie o to mi chodziło. Drugą istotną sprawą było ciasto. Zrobiłam czekoladowe, jednak doszłam do wniosku, że za dużo czekolady w tej tarcie. Tak. Dla mnie było jej za dużo. A tu czas się kurczy nieubłagalnie. Przestałam rozmyślać, co nowego by tu zrobić, skoro… przecież mam w zapasie kilka naprawdę dobrych ciast. A że muszę nadrobić sporo zdjęć, które przepadły, to postanowiłam zrobić coś, na czym podwójnie skorzystam. Padło na Kruche Ciasto Papieskie, które okazało się doskonałe. Połowa porcji na taką tartę wystarczy. Ciasto ślicznie się odcina od reszty, jest nieziemsko kruche i delikatne. Ta delikatność jest tutaj mile widziana, bo w końcu królową jest czekolada, i to ona ma pierwszeństwo. A wisienka dodaje tylko całości smaczku. Taka sobie wisienka w tarcie. Jestem w pełni usatysfakcjonowana całością.

 

Tarta z Wiśniami i Czekoladowym Ganache

Ciasto:
22,5 dag mąki tortowej,
4 dag cukru pudru (¼ szklanki),
12,5 dag zimnego masła,
2 żółtka,
½ płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
1-2 łyżeczki zimnej wody,
tłuszcz do formy.

Wiśnie:
45 dag mrożonych wiśni
5 dag cukru

Ganache:
10 dag gorzkiej czekolady
20 dag czekolady deserowej
300 ml śmietany kremówki

   Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przesiany cukier puder i proszek do pieczenia. Dodać pokrojone w małą kostkę masło i posiekać nożem na kruszonkę. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Gdyby składniki się rozsypywały, dodać wodę – po 1 łyżeczce. Jej ilość w gruncie rzeczy zależeć będzie od wielkości żółtek. Ciasto można wyrobić w robocie stacjonarnym lub malakserze.

   Rozwałkować ciasto pomiędzy 2 arkuszami folii spożywczej lub pergaminu na grubość około 2-3 mm i wyłożyć nim formę do tarty. Docisnąć do spodu i brzegów, odciąć nadmiar, spód nakłuć widelcem. Wsadzić do lodówki na 30 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200°C. Wyjąć ciasto, posmarować odrobiną lekko rozbełtanego białka, po czym piec około 15 minut, aż się zezłoci. Ciasto całkowicie wystudzić.

 

   Zamrożone wiśnie wrzucić do rondla z grubym dnem. Wsypać cukier, wymieszać i postawić na ogniu. Smażyć, aż cały puszczony sok odparuje, pozostawiając na dnie jedynie odrobinę syropu. Wiśnie delikatnie się skarmelizują. W razie gdyby znalazła się jakaś pestka – usunąć. Wystudzić i rozłożyć na cieście.

   Czekoladę połamać na kawałki i przełożyć do miski. Śmietanę zagotować na małym ogniu, zalać czekoladę i przykryć. Odstawić na 2-3 minuty, aby zmiękła, a następnie wymieszać trzepaczką rózgową na gładki krem. Gotowym ganache zalać wiśnie i odstawić do całkowitego stężenia. Można wsadzić do lodówki na minimum 2 godziny – przyspieszy to czas, jednak podawać tartę w temperaturze pokojowej.

 

Ewa

  • 10
  •  
  • 1
  •  
  •  
  •  
    11
    Udostępnienia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *