Kruche Rogaliki

Kruche Rogaliki

29 Marca 2017 o 20:47

   Czasami zdarza się, że chodzi coś za mną wciąż, i chodzi… Sama nie wiem co. Coś tłucze się po głowie i dojrzewa. Czas bywa różny, bowiem nie zawsze wszystko co mi się w danej chwili zamarzy mam pod ręką. Na szczęście kruche ciasto nie wymaga niczego szczególnego. Zwłaszcza to najprostsze – śmietanowe. Nawet jajek nie potrzeba. Z reguły wszystko zawsze ma się w domu.
   Dojrzałam więc. Kiedyś tam… Kruche rogaliki zawsze przecież warte zrobienia. Do herbaty, kawy czy też kakao. Szybkie, wytrzymałe – będzie i na jutro, słodkie i pachnące. Pyszne jeszcze ciepłe, pyszne po zupełnym wystudzeniu. Z nadzieniem na jakie mamy ochotę, jednak pod warunkiem, że będzie ono zwarte. Tu użyłam gęstego domowego dżemu z zielonych pomidorów i dostanych kiedyś od Pana Grzegorza (kolegi Młodego) zasypanych cukrem płatków róży, mieszając dokładnie. Płatki to produkt uboczny po maceracji nalewki, którego szkoda wyrzucać. Szczelnie zakręcone przetrwać mogą długi czas. Dodaję je jako uzupełnienie nadzienia w rogalikach właśnie, lub też ciasteczkach. Polecam też użycie twardej marmolady, masy makowej lub orzechów. A rewelacją będzie prawdziwa róża…
   Przepis jest niezwykle prosty, więc nie wymaga dodatkowych uwag. Ale zaznaczyć muszę, że wychodzi rogalików 48 sztuk, które idealnie mieszczą się na dwóch dużych blachach.

 

 

Kruche Rogaliki

50 dag mąki,
  1 łyżka cukru pudru,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli,
20 dag zimnego masła,
20 dag kwaśnej śmietany,
    twarda marmolada lub dżem,
    cukier puder do posypania,
    tłuszcz do blachy.

   Do miski robota przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier puder, dodać sól i wymieszać. Masło pokroić w kostkę, dodać do mąki i mieszadłem do kruchego ciasta mieszać przez kilka minut na niedużych obrotach. Dodać śmietanę i ponownie wymieszać, aż powstanie kruszonka. Zdjąć miskę ze stojaka i dłońmi zagnieść ciasto – łatwo się skleja. Zagnieść, podzielić na 4 równe części, uformować krążki grubości około 1 cm. Owinąć w folię spożywczą – jeden arkusz wystarczy – i wsadzić do lodówki na 15 minut.

 

 

   W tym czasie natłuścić blachy i przygotować wymarzony na tę chwilę farsz. Wyjąć jeden kawałek ciasta i rozwałkować bardzo cienko na okrągły placek – nie ma potrzeby podsypywać mąką. Prostym radełkiem pokroić na 12 klinów. Czyli ciasto na pół w pionie, na ćwiartki w poziomie, i każdą ćwiartkę na trzy części. Na podstawie każdego trójkąta ułożyć łyżeczką nadzienie. Zwinąć proste rogaliki i ułożyć na blasze.
Nagrzać piekarnik do 180°C.
   I wyjąć kolejną porcję ciasta. Powtórzyć z kolejnym kawałkiem ciasta. W tym czasie piekarnik powinien się nagrzać, więc wsadzić pierwszą blachę. Piec 25 minut. A w tym czasie przygotować kolejną porcję słodyczy na drugiej blasze.
   Upieczone rogaliki chwilkę przestudzić na blasze i oprószyć cukrem pudrem. Przełożyć do miski na talerz lub na półmisek. Podawać od razu lub skrzętnie schować przed wyżeraczami – jeśli podane mają być nazajutrz.

 

 

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *