Kruche ciasto papieskie

Kruche ciasto papieskie

4 Cze 2007 o 16:44

   Mam dylemat dotyczący źródła przepisu. Dostałam go od mamy Irenki (znaczy Teściowej). Mama z kolei ma ten przepis z jakiegoś miesięcznika, który poświęcony jest Papieżowi. Podobno to jego ulubione kruche ciasto – stąd i nazwa. Niestety nie wiem co to za wydawnictwo.

Naprawdę ciasto jest rewelacyjne. Nadaje się jako baza każdego placka na kruchym cieście, każdej tarty – pod warunkiem, że będzie słodka. I równie słodkich tarteletek. Kruchość i jednocześnie delikatność ciasta sprawiają, że żadne ciasto z taką bazą nie jest ciężkie. Dużych kawałków nie polecam brać do rąk, bowiem mamy zapewnioną rozsypkę. Tak… to ciasto trzeba jeść widelczykiem lub łyżeczką. Od siebie polecam przed upieczeniem posmarować powierzchnię ciasta, na której wyląduje wilgotne nadzienie, odrobiną białka.

 

 

Kruche ciasto papieskie

3 szkl. mąki tortowej,
1/2 szkl. cukru pudru,
25 dag masła (i tylko masło wchodzi w grę),
4 żółtka,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.

 

   Mąkę przesiać na stolnicę razem z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło w małych kawałkach i posiekać dokładnie nożem. W chwili, gdy całość osiągnie konsystencję kaszki – dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto rękami.
Z ciasta uformować kulę bądź walec – to w zależności na co będzie przeznaczone – zawinąć w folię spożywczą i wsadzić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na pożądany kształt, bądź wylepić nim foremki. Spód najlepiej nakłuć kilka razy widelcem. Piec w temp. 200°C na złoty kolor.

Ewa

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


1 thought on “Kruche ciasto papieskie”

  • Hmm, właściwie od kilku dobrych lat robię na bardzo podobnym składzie ( więcej żółtek i cukru). Jest wspaniałe. Babeczki z tego ciasta są cudnie kruche i pyszne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *