Ciasteczka z żurawiną

Nie ukrywam, że na ciasteczka „natycha” mnie z rzadka, bowiem mam kilka fajnych przepisów, z których non stop korzystam. Natchnienie tym razem przyszło od strony Helli – postanowiłam spróbować z inną mąką. Dzięki Izie muszę mieć mąkę orkiszową stale w domu, choć do tej pory jedynie do pieczywa jej używałam. A Iza sugerowała też i inaczej :). Więc dlaczego nie? Hella zrobiła muffinki, więc ja ciasteczka.
Ciasteczka zaskoczyły mnie pozytywnie, pomimo jednego problemu. Och… jak zwykle jakaś niespodzianka wyskoczyć musiała. Do ciasteczek używam cukru pudru – łatwiej się zagniata ciasto, a same ciasteczka są delikatniejsze i zdecydowanie bardziej kruche. No i nie widać w nich nieapetycznie nierozpuszczonego cukru. A tu niespodzianka w postaci niewielkiej ilości cukru pudru, który było nie było do lukru przewidzianego być musi. Nie było wyboru – cukier kryształ i już. Dam znać, jak powtórzę z pudrem – czy jest jakaś różnica, czy też jej nie ma.
Chciałam na jedną rzecz jeszcze zwrócić uwagę – ciasteczka mogą być dowolnego kształtu, byle… foremki nie miały za dużo udziwnień, bo ciężko będzie nam wyciąć ładnie. Owoce nie pozwolą. Proszte kształty – kółeczka, serduszka, ale raczej już nie gwiazdki… Tak polecam.
Gdy ciasteczka będą dla dzieci, to proponuję żurawinę zalać sokiem pomarańczowym. Zawsze tak robię jak mi przyjdzie zastąpić alkohol, gdy robię coś dla innych, lub robiłam kiedyś dla nas, zanim dziecię dorosło. Poza tym wiem z doświadczenia, że daktyle i sok pomarańczowy to pyszne połączenie – dlatego też powielam w przypadku innych owoców.

 

 

Ciasteczka z żurawiną

7,5 dag suszonej żurawiny,
2 łyżki brandy,
12,5 dag mąki orkiszowej,
12,5 dag mąki,
szczypta soli,
10 dag masła lub margaryny (lekko miękkiego),
10 dag cukru,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego,
1 jajko,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
odrobina mąki do podsypania.

Lukier:
10 dag cukru pudru,
2 łyżki mleka,
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Żurawinę wrzucić do miseczki i zalać brandy. Odłożyć na 30 minut. W tym czasie można wyjąć masło lub margarynę z lodówki, aby nabrało temperatury otoczenia. Blachę wyłożyć pergaminem lub podkładką do pieczenia.
Mąki przesiać do miski robota, dodać sól. Całość wymieszać i dodać pokrojone na kawałki masło. Wymieszać na niskich obrotach, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier i przyprawy – cynamon, gałkę muszkatołową i ziele angielskie – i jeszcze raz krótko wymieszać.
Dodać jajko, ekstrakt waniliowy i żurawinę razem z alkoholem. Mieszać ciasto, aż składniki się połączą – całość będzie miękka i delikatnie się klejąca, i w dodatku nie w jednym kawałku. Przełożyć na blat oprószony delikatnie mąką i zagnieść szybko. W tym momencie włączyć piekarnik do 180°C.

 

   Z ciasta uformować kulę i rozwałkować – najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej  –  na grubość 6 mm. Wyciąć foremką ciasteczka i układać na blasze. Resztki ciasta zagnieść ponownie i powtórzyć operację. Piec ok. 25 minut.

 

   Cukier puder przesiać do miski, dodać mleko i ekstrakt waniliowy i utrzeć lukier. Specjalną płaską końcówką do nakładania na jedno mieszadło pospolitego miksera idzie to błyskiem. Ciepłe ciasteczka – najlepiej jeszcze nie zdjęte z blachy, bo nie będą się przesuwały… – posmarować lukrem. Poczekać chwilkę, aż lukier zastygnie, i posmarować po raz drugi. Odłożyć do zupełnego zastygnięcia lukru i wystudzenia ciasteczek, zdejmując spokojnie z podłoża.

Ewa

 

 

  • dodano: 18 lipca 2012 19:33

    Wyglądają niesamowicie! Pewnie smakują jeszcze lepiej 🙂

    autor emilia

    blog: http://webber.pl

  • dodano: 18 listopada 2012 11:28

    Właśnie zastanawiałam się do czego służy ten kawałek plastiku, który od dwóch lat poniewiera się w mojej szufladzie. Szukałam dobrego sposobu na utarcie gładkiego lukru do dekoracji pierników. Dziękuję za olśnienie!:):)

    autor fulka

    blog: http://gabrielasiuta.blogspot.com/

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *