Babka Kakaowo-Pomarańczowa z Orzechami

Babka Kakaowo-Pomarańczowa z Orzechami

12 kwietnia 2017 o 16:08

   Święta tuż, tuż…  więc myślę, że taka babka będzie jak najbardziej na czasie. Sama jej uległam patrząc na samą okładkę magazynu „PYSZNE”, bo tak się złożyło. No i żeby żadnej niespodzianki na Święta nie było, trzeba było zrobić ją nieco wcześniej, aby po prostu wypróbować. Czy będzie to babka wchodząca na stałe, czy tylko jednorazówka, bo tylko ładnie na zdjęciu wygląda. A ponieważ to prosta rzecz, i nie potrzeba do jej wykonania nie wiadomo czego – no może poza własnymi chęciami – to się wzięłam i zrobiłam. Zdążywszy jeszcze przed godziną 22 po to, bym z samego rana mogła zrobić skórkę pomarańczową i fotki przy świetle dziennym. Nie da się ukryć, że kusiło mnie potwornie, aby cała tę misterną babeczkę naruszyć jeszcze ciepłą. Dałam jednak radę, choć pachniało… fantastycznie.
   Święta Wielkanocne z babami kojarzyć się będą zawsze. Ale tym razem zrobię wyjątek, i miast babki drożdżowej zrobię powtórkę tej ucieranej. Odpadnie mi zrobienie skórki, bo już mam J. Zrobiłam wyjątkowo szybką wersję, jednak zawsze te kilkadziesiąt minut będę do przodu. Nie będę przejmowała się brakiem cukrowych jajeczek do dekoracji, bo i bez nich babka wygląda uroczo. Niestety przyznaję, że z nimi wygląda bardziej, jednak nie warto rezygnować z babki, jeśli nie ma się możliwości ich użycia. I już nie będę miała dylematu, czy opiekać orzechy laskowe, czy tylko – trzymając się instrukcji – zmielić jak lecą. Otóż postanowiłam opiec i usunąć skórki. Orzechy nabrały przez głębi zarówno aromatu, jak i smaku. Są bardzo wyczuwalne, pomimo ich niewielkiej ilości. Użyłam też gotowego soku pomarańczowego – naturalnego, z drobinami owoców. Ogólnie rzecz biorąc wyszło pysznie, pachnąco i na czasie. Gorąco polecam.

Źródło: Magazyn „PYSZNE” nr 1/2017

 

Babka Kakaowo-Pomarańczowa z Orzechami

   4 jajka,
 25 dag cukru,
200 ml oleju,
200 ml soku pomarańczowego
 30 dag mąki,
   3 łyżeczki proszku do pieczenia,
   6 dag zmielonych orzechów laskowych*,
      masło i bułka tarta do formy,
      cukier puder do posypania,
      kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji,
      cukrowe jajeczka do dekoracji – o ile się je ma.

*Orzechy przed zmieleniem warto opiec na suchej patelni, potrząsając ją co jakiś czas. Gdy skórka na nich popęka – wysypać na ściereczkę lub ręcznik papierowy, i jeszcze mocno ciepłe ocierać tak, aby skórka sama odpadła. Wówczas dopiero zmielić – zrobiłam to w rozdrabniaczu.

   Formę z kominkiem natłuścić i oprószyć bułką tartą. Piekarnik nagrzać do 200°C.
Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę do białości. Zmniejszyć obroty i dodawać na przemian po 50 ml olej i sok pomarańczowy, za każdym razem dobrze rozcierając. Przesianą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej. Na niskich obrotach połączyć delikatnie.
   Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dobrze wymieszać. Wylać na spód formy. Do drugiej części ciasta dodać orzechy, połączyć szpatułką i delikatnie rozłożyć na wierzchu. Równie delikatnie wyłożyć ostatnią warstwę ciasta – pozostawiając ją bez zmian. Wsadzić do piekarnika i piec około 50 minut.
   Wyjąć babkę z piekarnika i od razu wyjąć z formy na kratkę – odwracając ją do góry dnem. Wystudzić. W międzyczasie skórkę pomarańczową odsączyć z syropu i pokroić w krótkie paseczki. Babkę oprószyć cukrem pudrem i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczową.

 

Ewa

  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  •  
    2
    Udostępnienia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *